Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Myrte van Gurp – Praktische tips voor pedagogisch professionals

Myrte van Gurp (40) is de nieuwe directeur van PPINK (beroepsvereniging voor pedagogisch professionals in kinderopvang). Zij start met bloggen voor Kinderopvangtotaal. Deze week: 'Werkdruk, personeelstekort: praktische tips voor pedagogisch professionals.'
blog-myrte-van-gurp-gezocht-pedagogisch-talent
Myrte van Gurp. Foto: Bas de Meijer

“Een dikke maand geleden stond ik ‘s ochtends te douchen met mijn telefoon op de wastafel ernaast. Te hopen dat hij niet af zou gaan. Met een stroom aan piepjes in de groepsapp wist ik hoe laat het was; er waren zieken op de locatie en we moesten gaan puzzelen hoe we dit zouden fiksen. Met een welwillend, loyaal en superflexibel team werd het negen van de tien keer opgelost. De een werkt wat langer door, de ander vangt kinderen van de duo-groep op. Het kan allemaal nét. Fijn is anders. En dan heb ik het niet eens over die kleintjes die ontdekken dat hun vaste pedagogisch professional er niet is.”

Een ochtend uit het leven van een pedagogisch professional waar steeds meer van jullie zich in zullen herkennen. Problematiek die aandacht verdient.

Weet dat wij bij PPINK jullie horen. We voelen met jullie mee, en we zien dat velen van jullie keihard werken om de dag voor de kinderen en hun ouders zo fijn mogelijk te maken­­. We weten dat je ’s avonds vaak maar de veilige weg richting je bed kiest. Want jij mag echt niet ziek worden. Jij niet!

Wij hebben makkelijk praten natuurlijk, want we zitten niet in jullie situatie. We hebben het óver jullie situatie, en zijn het er over eens dat er meer licht op jullie belangrijke vak moet schijnen, en meer aandacht moet zijn voor die werkdruk en het personeelstekort. En net zo goed aandacht voor jou.

‘Sta eens stil bij de belangrijke taak die jij hebt als pedagogisch professional’

Daarom hieronder iets waar je wel wat aan hebt. Hoe maak je van die rommelige start die hierboven beschreven wordt, toch een fijne, werkbare dag?

  • Delegeren is een kunst. Zorg ervoor dat je je verwachtingen naar de invalkracht uitspreekt. Help hem/haar door de kinderen aan hem/haar voor te stellen (en andersom!) en daar ook hun bijzonderheden bij te noemen.
  • Bespreek kort wat je plan voor de ochtend is, en geef ook de rolverdeling aan. Wees duidelijk. Vraag je invaller ook of hij/zij er vragen over heeft, en check of alles helder is.
  • Vraag je invaller naar zijn/haar kwaliteiten. Vaak zijn die er genoeg! Maak daar meteen gebruik van. Voorlezen, een activiteit met de peuters, fruithappen maken, het kan allemaal verlichting bieden.
  • Trek niet alles naar jezelf toe. Ja, de kinderen kennen jou en komen naar jou toe. Maar dat betekent niet dat jij alles alleen moet doen. Zorg ervoor dat je invaller ook aantrekkelijk is voor de kinderen. Maak daar tijd voor. Dan verloopt de dag voor iedereen fijner.
  • Spreek je uit. Niets erger dan frustratie op zo’n dag. Tegen een ander zeggen dat je invaller de hele dag zit, of “niks ziet” is misschien een fijn ventiel maar je schiet er niets mee op. Aanspreken, uitspreken en de kou uit de lucht halen.

En als je dan na een lange dag thuis komt, en moe in je stoel neerploft, neem dan even de tijd om trots op jezelf te zijn. Gewoon, ongegeneerd, stilstaan bij de belangrijke taak die jij hebt als pedagogisch professional in de kinderopvang, en bij hoe je die glansrijk vervult. You rock!

In de volgende blog van PPINK heeft Myrte tips voor de invalkracht.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.