Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Myrte van Gurp – Praktische tips voor invalkrachten

Beste Elvan, het is misschien wat laat, maar toch wil ik je bedanken. Ik heb het wel gedaan, geloof ik. Ergens tussen neus en lippen door, of met een opgelucht gezicht je snel de weg naar de groep gewezen. Het liep daar al aardig in de soep, en dus keken we allemaal reikhalzend uit naar het moment dat jij binnenstapte. Jas uit, en snel aan de slag. Een volle groep onbekende kinderen keek naar je. Onderzoekende blikken, een lachje hier en daar. Vol verwachting. Wat zou de dag met jou gaan brengen?
blog-myrte-van-gurp-gezocht-pedagogisch-talent
Myrte van Gurp. Foto: Bas de Meijer

Ik moet eerlijk bekennen dat als na een uurtje je collega even bij me binnen liep, om te zeggen dat je “een goede” was, ik op zoek moest naar je naam. Erg he? Je was onze reddende engel en ik wist je naam niet meer…

Het zegt wel veel over hoe het gaat nu, met jou. Je valt overal en nergens in en maakt lange dagen. Als je zoals hierboven “een goede” invalkracht bent, dan word je vaak zonder blikken of blozen in het diepe gegooid. Val je niet in die groep, dan is er vaak wat ergernis rondom jou. Waarom weet je misschien niet eens. De ene locatie is natuurlijk leuker dan de andere. En je hebt tegenwoordig de keuze!

‘Bedankt invalkracht, dat jij er bent!’

Wij van PPINK hebben wat tips voor je, en voor alle andere invalkrachten. Gewoon, zodat het voor jou misschien (nóg) wat makkelijker en vooral leuker werken wordt.

  • Vraag naar een plan. Wat wordt daarin van jou verwacht?
  • Zorg ervoor dat je de kinderen snel leert kennen. Wees daarin voorbereid. Zorg voor ezelsbruggetjes als je het lastig vindt namen te onthouden. Roos heeft een rood shirt aan, bijvoorbeeld. Het is een pré als je ook snel weet wie welke schoenen draagt of nog liever de bekers, knuffels en spenen. Als je voor jezelf daar een handigheid in hebt zijn de meeste collega’s heel blij met je.
  • Heb een proactieve houding. En durf ook initiatief te nemen! Jij bent net zo goed een professional, en vaak weet je al gauw wat een kind nodig heeft. Maak gebruik van je frisse blik. Doordat jij met andere ogen naar een situatie kan kijken, kan je ook waardevolle tips geven of iets net op een andere manier doen.
  • Wees je bewust van je sterke kanten en zet die ook vol in. Houd je van buiten zijn, of ben je creatief? Stel je idee voor en ga aan de slag. Dit biedt een groot stuk verlichting. Probeer al je bagage te benutten op de dag.
  • Probeer van iedere invaldag te leren. Hoe langer je als invaller werkzaam bent, hoe sneller dat gaat. Je helicopterview op de groep is van groot belang. Als jij ziet wat nodig is, en je daar op werpt, is je collega je dankbaar!

Elvan, weet dat we dolblij met je zijn. En het knap van je vinden dat je je telkens zo flexibel opstelt. Dat we je veel meer aandacht zouden moeten geven, je veel beter zouden moeten inwerken, en vooral veel meer waardering moeten laten zien. Bedankt invalkracht, dat jij er bent!

Ben jij een vaste medewerker en wil je tips hoe je omgaat met een invalkracht? Lees de vorige blog van Myrte met tips hoe je er samen een fijne werkdag van maakt. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.