Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Monika Katinger – Waardering bij Home-Start

Door alle veranderingen in de kinderopvang, die mij persoonlijk ook behoorlijk hebben getroffen, had ik behoefte om naast mijn werk met iets zinvols bezig te zijn. Door de veranderingen in mijn werk (van een vaste baan met veel verantwoordelijkheid naar flexmedewerker) zocht ik naar iets extra's. Ik zocht en heb gevonden!
Blog Monika Katinger - Waardering bij Home-Start

Het is niet niets om na jaren een vaste plek op een leuke locatie te hebben gehad –  waar ik gewend was om rondleidingen te geven, ouderavonden te organiseren, een het crèchekrantje samen te stellen en nog veel meer – opeens als een flexmedewerker op verschillende locaties te moeten invallen. Ik moet mijzelf steeds opnieuw voorstellen en het voelt alsof ik mezelf een beetje moet ‘bewijzen’. En dan heb ik het nog niet eens over allerlei activiteiten voor en buiten mijn organisatie, zoals het schrijven van een pestprotocol voor mijn organisatie, of deelnemen aan het tot stand komen van het boek ‘Pedagogisch kader 0 – 4 jaar’. Het doet veel met je zelfvertrouwen als dit alles wegvalt. Het vereist een stabiele persoonlijkheid om zo’n verandering zonder al te veel ‘schade’ te kunnen doorstaan en verwerken.

Dus zocht ik en heb ik gevonden!

Inmiddels zet ik mij al ruim een jaar in als vrijwilligster voor Home-Start, de organisatie die ouders ondersteunt bij de opvoeding van hun kinderen. Maar vrijwilligers van Home-Start bieden de gezinnen die zij bezoeken ook vriendschap, een luisterend oor en praktische hulp op allerlei gebieden. Het is een mooie en zinvolle bezigheid, die mij al veel nieuwe ervaringen heeft opgeleverd.

‘Een fantastisch gevoel is dat, het gevoel dat ik al zo lang heb gemist: naast nuttig zijn ook gewaardeerd worden’

Het sluit ook goed aan bij een van mijn specialisaties, verworven tijdens mijn studie pedagogiek: de minor Jeugdbescherming. Toen heb ik, samen met mijn begeleider van het Bureau Jeugdzorg, meerdere gezinnen bezocht en geobserveerd. ‘Mijn’ huidige gezin bestaat uit een Nederlandse vader, een van origine buitenlandse moeder en twee kleine kinderen. De moeder van het gezin heeft een goede baan in haar geboorteland opgegeven en zit nu werkloos thuis met het kleinste kind, een schattig dochtertje van bijna twee jaar. Doordat zij hier geen familie heeft en hele dagen thuis zit, voelt zij zich vaak verloren en verdrietig. Voor mij – een voormalige asielzoeker, die ook voor de liefde haar eigen land heeft verlaten – een  herkenbare situatie.

De behoefte aan een luisterend oor wordt vaak onderschat. Terwijl daar vaak alles mee begint: iemand hebben die zonder vooroordelen of kant-en-klare oplossingen luistert naar waar je als mens mee worstelt. Inmiddels ken ik natuurlijk allerlei zaken die er in ‘mijn’ gezin spelen en kijk ik, samen met Joke, de coördinatrice van mijn afdeling van Home-Start, naar wat er voor dit gezin geregeld zou kunnen worden.

Ik werd met open armen verwelkomd bij Home-Start en ook met open armen verwelkomd bij de moeder van dit jonge gezin. Een fantastisch gevoel is dat, het gevoel dat ik al zo lang heb gemist: naast nuttig zijn ook gewaardeerd worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.