Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Monika Katinger – Beroepen

Veel ouders gaven gehoor aan onze vraag om de kinderen in ons kinderdagverblijf kennis te laten maken met hun beroep. Zo hebben zich ook in onze peutergroep een paar ouders ingeschreven om iets over hun beroep te komen vertellen en eventueel iets mee te brengen wat daarmee te maken heeft.
Monika Katinger-de TintelTuin.jpg
'Wat leuk

Ook Marike, mama van Jinke van de groep Bok, is langs gekomen en heeft op een  kindvriendelijke en enthousiaste manier aan de kinderen van Bok en Does verteld wat een verpleegster/zuster in het ziekenhuis doet. Zij heeft een mooi goedgevuld dokterskoffertje meegenomen en allerlei attributen  laten zien. Een spuitje is natuurlijk altijd superinteressant voor alle kinderen.

Marike heeft ook het kleinste flesje voor baby’s laten zien – een echt flesje, gebruikt in het ziekenhuis.  Een ook de kleertjes voor zo’n ziek, klein baby’tje. De blauwe muts, gebruikt voor de operaties, vonden sommige kindjes een beetje gek. Die leek toch op de Pieten muts?!

Marike wist met haar lieve, zachtaardige stem en geduld de aandacht van de kinderen vast te houden. Nadat ze aan iedereen de ‘echte ziekenhuispleisters’ had uitgedeeld, leek het alsof wij allemaal gewonde kinderen hadden op die dag. Een waarschuwing voor de ouders bij het ophalen was zeker niet overbodig: ‘niet schrikken, hoor, mama of papa, niemand is gewond…het komt door ons thema’.

‘Dit is dus wat de papa van Mette doet… spelen met woorden en spelen met muziek’

Kort en krachtig – zo kunnen we het bezoek van Olivier, de vader van Mette, het beste typeren. Begrippen als muziek, ritme, stem, componeren, werden door de vader van Mette op een overtuigende en inspirerende manier behandeld. Kinderen werden door hem uitgedaagd om na te denken en uitgenodigd om mee te doen. En dat deden ze: alle aanwezige peuters gingen ritmisch klappen, zingen en ook een gedeelte van een liedje bedenken. 

Dit was een nieuwe ervaring – zelf een liedje bedenken. En het ging goed! We hebben het door ons zelfbedachte coupletje een paar keer herhaald en je kon de verwondering op de gezichten van kinderen zien… dit is dus wat de papa van Mette doet… spelen met woorden en spelen met muziek… De sfeer was vrolijk en de aandacht van de meeste kinderen verslapte niet. Natuurlijk had Olivier ook een muziekinstrument meegenomen. Een apart muziekinstrument: een klein blaasinstrument met een keyboard.  

‘Her en der een spetter pure chocolade uit de grote kom hinderde niemand’

De papa van Ronald is kok en in het restaurant waar hij werkt is hij voornamelijk bezig om lekkere toetjes te maken! En de chocolademousse was het toetje dat hij voor onze peutertjes heeft bedacht!

Alle ingrediënten heeft de papa van Ronald zelf meegenomen – zelfs de schalen, een mixer en een paar kleine mesjes. Ronald mocht een paar vriendjes kiezen die samen met zijn papa de chocolademousse gingen maken. Ze mochten om de beurt chocolade in stukjes breken (wat was die hard, die pure chocolade!), met een mixer het eiwit en de slagroom mixen en daarna alles voorzichtig roeren. Her en der een spetter uit de grote kom hinderde toch niemand?

Aan het eind hebben alle jongens – want ja, Ronald heeft toevallig allemaal jongens voor dit klusje gekozen – ook nog aardbeien gesneden. En de kroon op hun werk? Juist: lekker alle restjes uit de grote kom likken! Hmm…wat was dat lekker. De Bokjes hebben geboft: die zaten ‘s middags voor een keertje niet aan een vertrouwde cracker te kauwen, maar hebben ze een feesttoetje gehad, versierd met aardbeien!

Wat leuk, dat ook werkende ouders de tijd konden vinden om onze kinderen kennis te laten maken met hun beroep. De kinderen genoten van de nieuwe, verrijkende ervaringen. De foto’s van deze bezoeken zijn natuurlijk uitgeprint en opgehangen, zodat iedereen die kan bewonderen. En dankzij de foto’s kunnen we nog terugkijken op deze mooie, waardevolle visites van de betrokken ouders.

In haar vorige blog deelde Monika de lessen die zij heeft geleerd over meertaligheid. Niet alleen heeft zij zelf haar zoon meertalig opgevoed, zij volgde onlangs ook een workshop over dit onderwerp. Lees haar blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.