Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Marie – Twee krachtenvelden die wringen: de investeerder en de baby

Toen ik de overstap maakte van het bedrijfsleven naar de kinderopvang deed ik dat omdat ik met kinderen wilde werken, in een omgeving waar alles in het teken zou staan van de ontwikkeling van de baby en het kind. Het is iets magisch: de ontwikkeling van een baby en een kind. Hoe karaktertjes zich vormen en hoe ze reageren op ons. Hun blijdschap, hun verdriet, hun levenslust, hun wil om te ontdekken, nog helemaal vrij zijnd van de conventies.
kind geld
Beeld: AdobeStock

Het leek me ook heerlijk om niet meer in een marktgedreven omgeving te werken. Ik denk dat winstgedrevenheid wat met een onderneming doet en dat het doorsijpelt naar iedereen in de onderneming.

Ik kwam er pas achter toen ik invaller werd, dat merendeel van de kinderopvangorganisaties winstgedreven was. Ik viel in bij organisaties waar pedagogisch medewerkers zó hard aan het werk zijn en zoveel liefde voelen voor ‘hun’ baby’s. Maar tegelijkertijd zie ik hoe andere krachtenvelden de lol in het werk voor vaste pedagogisch medewerkers én de kwaliteit van de zorg voor de baby bedreigen.

Cijfers leidend

Een van deze krachtenvelden is de investeerder. De investeerder van een kinderopvangorganisatie heeft alleen oog voor de cijfers; hoeveel rendement en winst wordt er gemaakt? Dat wil niet zeggen dat daarmee de zorg voor de baby niet goed is; het is allemaal subtieler dan dat. Waar het wel voor zorgt is dat de cijfers, ben ik bang, leidend zijn boven het welzijn van de werknemer. Ja, er wordt van alles gedaan tegenwoordig om de pedagogisch medewerker gezond te houden: een gratis fiets, een masseuse die langskomt, een gezonde lunch. En toch zie ik ook: er komt steeds meer op het (metaforische) bordje van de pedagogisch medewerker terecht.

‘Medewerkers gaan een andere baan zoeken of krijgen een burn-out. Terwijl de intrinsieke motivatie, zorgen voor de baby, groot is en niet verdwijnt’

Waarom? Volgens mij omdat extra taken geven aan de pedagogisch medewerker geen geld kost, volgens de kosten-column in de excelsheet. En omdat de GGD steeds meer regels invoert, is de pedagogisch medewerker de klos.

Krachtenvelden wringen

Op korte termijn kost dit niks. Op lange termijn, heel veel. Ik denk dat het flinke tekort hier een gevolg van is. Medewerkers gaan een andere baan zoeken of krijgen een burn-out. Terwijl de intrinsieke motivatie, zorgen voor de baby, groot is en niet verdwijnt.

Uiteindelijk kost dit de organisatie veel geld. Maar dat zou niet eens het argument moeten zijn. In een ideale wereld zouden we überhaupt de pedagogisch medewerker meer waarderen en daarbij beschermen. Omdat we hen als maatschappij zo erg waarderen. Voor hun empathie, hun tomeloze energie, hun zorgzaamheid, hun fijnzinnigheid. Dat zij zorg dragen voor ons grootste goed: onze baby, ons jonge kind. En daarnaast zouden we het beroep van pedagogisch medewerker aantrekkelijker maken en beter beschermen omdat we de zorg van onze baby’s willen waarborgen.

Investeerders zijn geen slechte wezens, je kan alleen niet van hen verwachten dat zij hun werk goed doen én 100% zorgen voor de bescherming van de baby en de pedagogisch medewerker. Beide krachtenvelden wringen met elkaar.

1 REACTIE

  1. Ach ja. Een beetje kort door de bocht denk ik. Misschien een gevoel als econoom? Het is niet alleen de investeerder. Alles draait om geld helaas. Misschien moet je bijv. ook eens duiken in het onderwijs. Geen investeerders maar ook daar zouden ze best wat meer geld kunnen gebruiken om groepen kleiner te kunnen maken en kinderen aan boord te kunnen houden die net iets meer vragen. (En de werkdruk in het onderwijs hoef ik niet eens te benoemen toch?) Maar ook dat zit er vaak niet in omdat we uiteindelijk allemaal te maken hebben met financiële grenzen. Of het nu investeerders zijn of een overheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.