Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Marianne van Hall – Voor het grijpen: 7 gouden kansen

Wie deze week goed geluisterd heeft, heeft mij vast horen spinnen!
Blog Marianne van Hall - Voor het grijpen: 7 gouden kansen

Drie onderzoeken in de kinderopvang met als uitkomst dat kinderopvang niet alleen:

1. goed is voor ouders, zodat ze een zinvolle bijdrage aan de samenleving kunnen geven en hun talenten buitenshuis ontplooien (want dat wisten we al)

2. maar ook: goed is en zelfs profijtelijk voor de samenleving

3. En het belangrijkste: goed voor kinderen! Zelfs beter dan wanneer het kind de hele week alleen met een van de ouders thuis is! Wie kan nu nog om ons heen?

Ik nummer de kansen gewoon nog even door:

4. ‘Investeren in de kwaliteit van kinderopvang en die daarnaast toegankelijk maken voor alle kinderen hoeft de maatschappij niet meer geld te kosten, maar levert juist 5 miljoen euro per jaar op.’ Dit concludeert SEO Economisch Onderzoek nadat het opnieuw het veelbesproken plan Kies nu voor Kinderen heeft berekend. Het is interessant om te lezen hoe meer dagen kinderopvang -betaald uit onze gezamenlijke portemonnee- ons uiteindelijk als samenleving rijker maken. Daar moeten we dan maar gauw voor kiezen; anders zijn we tenslotte een dief van eigen portemonnee. Maar dat doen we vanzelfsprekend alleen als het ook goed is voor kinderen! Als we er onze kinderen een dienst mee bewijzen om ze naast de liefdevolle omgeving thuis, van jongsaf aan te laten ervaren hoe het is in een groep met andere kinderen.

En dan kom ik bij de twee andere onderzoeken waar ik deze week zo blij van werd. De Radboud Universiteit publiceerde de uitkomsten van een onderzoek naar non-verbale communicatie bij jonge kinderen en wat blijkt :

5. ‘Kinderen die regelmatig naar een kinderdagverblijf gaan, zijn beter in het aanpassen van hun communicatie aan het niveau van hun gesprekspartner dan kinderen die minder vaak gaan!

6. Het tweede onderzoek van Penn State, Pennsylvania, heeft betrekking op kinderen in de basisschoolleeftijd en constateert dat:’Kinderen die na schooltijd onderdeel uitmaken van een groep op de buitenschoolse opvang, minder vaak gedragsproblemen hebben en minder vaak in aanraking komen met diefstal, alcohol of vernielingen. Ook hier speelt het onderdeel-zijn van een peergroup een belangrijke rol.’


‘Ik weet uit ervaring hoe graag een politicus wil scoren… Hier ligt een gouden kans.’Twee onafhankelijke onderzoeken die aantonen hoeveel baat kinderen van alle leeftijden kunnen hebben bij een paar dagen kinderopvang per week. En daarnaast één onderzoek dat aantoont dat wij deze waardevolle voorziening aan alle kinderen kunnen aanbieden zonder dat het ons extra geld kost, nee: het levert ons zelfs geld op!

Ik weet uit ervaring hoe graag een politicus wil scoren…

7. Hier ligt een gouden kans. Ik hoop dat minister Asscher hem oppakt en van de hele Tweede Kamer daarvoor de credits krijgt. Dan zal ik niet langer spinnen, maar juichen… Ik kan bijna niet wachten op Prinsjesdag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.