Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marianne de Valck Afscheid met de beste wensen

Mijn laatste weblog voor kinderopvangtotaal.nl. Ik heb willen prikken in aannames, motieven willen toetsen en soms advocaat van de duivel gespeeld. Dit laatste bijvoorbeeld met mijn vorige blog. In antwoord op ‘Als ze maar lief is…’ wens ik u lef toe waarmee uw kinderopvang, in welke vorm dan ook, zich durft te laten zien als faciliterend voor kinderen. Ik zie juist nu, kansen voor herijking, veranderingen en verbeteringen.
Blog Marianne de Valck Afscheid met de beste wensen

Een voorbeeldje: net als bij kinderdagverblijven verwijderen veel gemeenten speeltoestellen vanwege bezuinigingen. Ik mag meedenken hoe lege grasveldjes en betegelde pleintjes kinderen kunnen inspireren tot nieuw spel. Dit kan door herinrichting met speelse/kindvriendelijke aanleidingen en of toevoeging van losse seizoensgebonden materialen en/of inspiratie voor activiteiten. Het is winst, geen verlies. Dit ‘nieuwe spelen’, met elkaar, met wat we vonden en zelf maakten, is winst. Het geeft aantoonbaar meer inventiviteit en speelwaarde dan een prachtig klimrek.

‘Nieuw spelen’ houdt veel doen met weinig, vies mogen worden en risico accepteren binnen grenzen in. Minder mooi, maar wel effectiever. (Deskundigen bespraken onlangs het onderhoud van afslijtende speelheuveltjes. Na allerlei voorstellen vol technische hulpmiddelen was de conclusie dat een uitgesleten heuvel met zand en modder beter bespeelbaar was dan een gaaf groen bolletje.)

 ‘Dit ‘nieuwe spelen’, met elkaar, met wat we vonden en zelf maakten, is winst’

 

Ouders hechten nog ouderwets aan schoon, door de fabrikant verzonnen, veilig en moeiteloos voor kinderen. Kinderopvang kan ouders andere inzichten brengen!

Ik wens kinderopvang nieuw elan toe bij het bieden van tijd, ruimte, uitproberen, zelf bezig zijn. Kinderen krijgen meer, ouders kunnen overtuigd worden. Durf met speelgoed zonder apps, speelse middelen zonder gebruiksaanwijzing en spelletjes met zelfverzonnen regels.

Geef ruimte aan jongens, eigenwijzen en nieuw beleid. Geef tegengas aan de ouderwetse hang naar scores, doelen en geprefabriceerde resultaten. Neem afscheid van educatieve ranglijsten en onbezielde conflictvermijding. Overtuig ouders, samenleving en overheden van de waarde van kinderopvang voor kinderen en daarmee voor onze toekomst, in plaats van korte-termijn-gerichte dienstverlening.

Succes…en lees af en toe mijn blog op www.speelgoedadvies.nl.  Ik denk graag mee! Een beetje tegendraads misschien, maar altijd betrokken en nieuwsgierig. Weet me te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.