Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Nieuw jaar, nieuwe kansen?

Het nieuwe jaar is in volle gang. Als volwassenen hebben we vaak nieuwe doelen als het gaat om voeding, bewegen en sporten. Voor kinderen is bewegen meestal vanzelfsprekend. Toch kunnen ze soms een duwtje in de rug gebruiken als het gaat om voldoende beweging in de dag brengen.
Beeld: Michal Janek / Unsplash

Jonge kinderen stimuleren voldoende en gevarieerd te bewegen blijft hard nodig. Vorige week vroeg ik mijn dochter namelijk wat ze wilde doen vandaag en het antwoord was vol overtuiging: niksss.

En dat snap ik ook wel, na drukke dagen wil ik soms ook liever met een boek op de bank zitten. Maar toen ik de zin ‘ik denk dat het buiten sneeuwt’ nog maar half uitgesproken had, stond ze al in de gang met één laars aan. Aan de verkeerde voet, dat dan wel.

Sneeuwpret

De sneeuw zorgde vorige week ook op de opvang voor veel buitenpret. Er werden heuse sneeuwballengevechten gehouden en de slee werd trots door verschillende kinderen getrokken. Toen alle kinderen uitgespeeld en koud waren, gingen ze weer naar binnen. Daar hield de sneeuwpret niet op, er werd met rietjes en plukjes watten heuse ‘sneeuwhockey’ gespeeld. Met een rietje werden de watten over een parcourtje geblazen. Het zag er op de foto’s heel leuk uit, maar het bleek dat er ook een gedachte achter zat; deze activiteit stimuleert namelijk een goede mondmotoriek. Essentieel om goed te kunnen eten en drinken, maar draagt ook bij aan een goede taalontwikkeling.

Goed voornemen voor beweegaanbod

Het stimuleren van een brede motorische ontwikkeling, daar plukken kinderen op korte én lange termijn de vruchten van. Ze bewegen meer, zijn fitter, hebben een gezonder gewicht en voelen zich sociaal en mentaal beter. Daarnaast hebben ze vaak een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Klinkt als een reden voor een goed voornemen rondom een breed en gevarieerd beweegaanbod van kinderen waarin met plezier gewerkt wordt aan de kernelementen van beweegvaardigheid, toch?

Lekker veel beweegtijd

Dat hoeft niet in één keer groots opgezet, je kunt al beginnen met meerdere korte beweegmomenten per dag. Dat kan een klim- en klauterparcours zijn om de grove motoriek te stimuleren, of een knip- en plakmoment waarbij de fijne handmotoriek aan bod komt. Zorg in ieder geval voor lekker veel beweegtijd en voorkom lang stilzitten. Dat draagt dan hopelijk ook bij aan je eigen doelen voor dit nieuwe jaar, win-win!

Aan de slag

Wil je concreet aan de slag met het beweeggedrag en de motorische vaardigheid van kleuters? Bekijk dan eens de online toolbox ‘beweegstimulering jonge kinderen’. Hier vind je allerlei praktische tips, tools en handvatten die je kunt gebruiken in jouw werk.

Eerst meer weten over het belang van motorische ontwikkeling bij kleuters? Bekijk dan de infographic Start(V)aardig: een vaardige start voor kleuters.

Blog Liza van Wijngaarden – Spelen in de regen of lekker binnen blijven?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.