Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Liggen op het strand of verstoppen in het maisdoolhof?

Ben jij al in de vakantiestemming? Het lijkt buiten af en toe nog geen echte zomer, maar de vakantie is in volle gang. En dat zorgt voor een lekker vakantieritme. Gelukkig zitten kinderen nooit lang stil, want bewegen blijft ook tijdens deze vaak wat relaxtere periode essentieel voor de gezonde ontwikkeling van (jonge) kinderen.
blog-liza-van-wijngaarden-liggen-op-het-strand-of-verstoppen-in-het-maisdoolhof
yaruta / Getty Images / istock

Mijn dochter is al in de zomerstemming. Van de week regende het buiten, maar zij pakte een theedoek, deed haar jurk uit, zonnebril op en ging op de theedoek liggen. Volgens mijn dochter was het ‘lekker zomers’ en ging ze in haar badpak op een handdoek op het strand liggen. Aan fantasie geen gebrek. Na een paar minuten stilliggen werd er nog een handdoek bijgehaald, die de zee voorstelde. Een lege doos deed dienst als zandkasteel, daar klom ze op en sprong er vanaf in de golven.

Op de opvang is het rustiger, er zijn wat minder kinderen en soms is de favoriete leidster van mijn dochter er niet. Dat zorgt bij het afscheid af en toe voor verdriet, maar nieuwe juffen hebben ook hele leuke ideeën. Zo wandelden afgelopen week alle kinderen naar het maisveld in de buurt. Hier hadden de leidsters een doolhof gemaakt waar kinderen doorheen konden rennen. Uit de verhalen van mijn dochter begrijp ik dat het best een beetje spannend was, maar dat ze dolle pret hadden met ‘verstoppelen’. De volgende dag werd er binnen een echt gymparcours gebouwd waar kinderen uitgedaagd werden te klimmen, balanceren en springen. Die verschillende manieren van bewegen stimuleren een brede motorische ontwikkeling van kinderen.

‘Bewegen lijkt zo vanzelfsprekend voor kinderen, toch kunnen ze hier hulp bij gebruiken’

Bewegen lijkt zo vanzelfsprekend voor (jonge) kinderen, en toch kunnen ze hier hulp bij gebruiken. Langdurig stilzitten beperken is voor iedereen belangrijk en zeker voor (jonge) kinderen. Meer bewegen en minder stilzitten gaat namelijk samen met een betere gezondheid en gunstige ontwikkeling van jonge kinderen. Denk hierbij aan gezonde botten, fitheid en motorische ontwikkeling. De mate waarin en op welke manier zij bewegen is namelijk mede bepalend voor hoe ze de rest van hun leven bewegen.

Jonge kinderen stimuleren om genoeg en afwisselend te bewegen is dus hard nodig. Als professional in de kinderopvang of bso kun jij hierbij helpen. Stimuleer basisvaardigheden met verschillende activiteiten en spelletjes. En zorg voor variatie door wisselende omstandigheden, materialen of ondergronden. Laat kinderen bijvoorbeeld klimmen en klauteren op een klimrek. Of gebruik materialen buiten, zoals boomstammen en lage hindernissen waar kinderen over kunnen balanceren. Ballen zijn uiteraard geschikt om tegen te schoppen of mee te gooien, maar denk ook eens aan pittenzakjes of ballonnen.

En natuurlijk is het voor kinderen het allerleukst als je zelf ook meedoet. Dus doe eens lekker gek, zet muziek aan en laat kinderen vrij bewegen. Zelfs de allerkleinsten kunnen vaak niet stil blijven zitten of liggen als er muziek aanstaat. Voor je het weet gaan alle kinderen rollend of springend de kamer door. En niet onbelangrijk, zelf meedoen is daarbij natuurlijk het allerleukst!

Heb je concrete tips voor beweegstimulering bij jonge kinderen nodig? Doe dan de Mini-learning motorische ontwikkeling en vraag kosteloos de Beweegspelletjes aan. Wil je meer weten over de motorische mijlpalen en tips om de motorische ontwikkeling met bewegen te stimuleren, lees dan dit overzicht van de motorische ontwikkeling van 0 tot 6-jarigen.

Liza van Wijngaarden
Liza van Wijngaarden is marketing communicatie specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Haar dochter van 2 gaat naar de kinderopvang. Bij Kenniscentrum Sport & Bewegen houdt zij zich bezig met projecten rondom jeugd, motorische ontwikkeling en buitenspelen. Ze richt zich op het toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis en actuele inzichten, om iedereen te inspireren en te motiveren zoveel mogelijk in te zetten op meer en beter bewegen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.