Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Digitale media vs. bewegen: welke kans zie jij?

Mijn dochter is laatst voor het eerst naar de bioscoop geweest. Een heel indrukwekkende gebeurtenis, want thuis kijkt ze niet vaak televisie. Ze ging met de tram, kocht een bakje popcorn (waar papa hooguit één hapje van kreeg) en keek haar allereerste film in de peuterbioscoop. Ze zat zelfs zowaar ruim een uur stil…
blog-media-ukkie-dagen-sport-bewegen
Adobe Stock

Dat krijgen we thuis nauwelijks voor elkaar. En dat is maar goed ook, want langdurig stilzitten is niet bevorderlijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Sinds die middag heeft ze echter de televisie en tablet ook (her)ontdekt. Dat is soms lastig, want met het regenachtige weer is mijn inspiratie voor nog weer een parcourtje ook weleens op. En dan belanden we soms toch voor een scherm. Gelukkig is dat niet altijd passief, want digitale media kunnen bewegen juist ook stimuleren. We bekijken dansjes die we in de woonkamer nadoen, zoeken inspiratie voor nieuwe parcourtjes en knutsels of het antwoord op vragen die mama gek genoeg niet weet (waarom stopt een struisvogel zijn hoofd in de grond?). 

Bij de opvang van mijn dochter lijkt de inspiratie echter eindeloos. Kinderen laten ontdekken en stimuleren in hun ontwikkeling staat hier hoog aangeschreven. Naast educatieve activiteiten besteden ze volop aandacht aan de grove en fijne motoriek. Door te klimmen en klauteren, te knippen en plakken, prikken en nog veel meer. Afgelopen week stond in het teken van gooien en vangen. In een kring werden ballen, pittenzakjes en andere materialen overgegooid. Dat ging de ene keer beter dan de andere keer, zijwaarts gooien blijkt minder goed te gaan dan onderhands en vangen gaat toch beter met twee handen dan met één. Wil jij ook aan de slag met het stimuleren van bewegen bij jonge kinderen? Bekijk dan tips voor de allerkleinsten in deze infographic. 

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven, en daarmee ook dat van kinderen. Ze komen al gauw in aanraking met televisie, mobiele telefoon, tablet of computer. Een goede balans is hierbij belangrijk en bovendien sluit het een het ander niet uit. Je kunt media namelijk ook inzetten om te lezen, spelen of zingen. Ben je benieuwd naar digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen? In dit visiestuk lees je meer over de visie van Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid op digitaal mediagebruik in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen. Daarnaast krijg je tips hoe je ouders kunt ondersteunen met hun digitale mediaopvoeding.

Ukkies gebruiken media thuis, maar ook op de voorschoolse en buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Hoe zet je als kinderopvang media bewust in, zodat kinderen ervan leren en er veilig plezier aan beleven? Tijdens de Media Ukkie Dagen van 5 t/m 12 april krijg je tips en adviezen hoe je hier het beste mee omgaat

Liza van Wijngaarden is marketing communicatie specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Haar dochter van 3 gaat naar de kinderopvang. Bij Kenniscentrum Sport & Bewegen houdt zij zich bezig met projecten rondom jeugd, motorische ontwikkeling en buitenspelen. Ze richt zich op het toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis en actuele inzichten, om iedereen te inspireren en te motiveren zoveel mogelijk in te zetten op meer en beter bewegen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.