Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Laura Minderhoud – Onweer is ook weer

Met het huidige mooie weer is het voor de meeste pm'ers niet zo moeilijk om met de kinderen naar buiten te gaan. De overgang tussen een warme periode en wat koeler weer gaat echter regelmatig gepaard met harde regen, storm of onweer.
Blog Laura Minderhoud - Onweer is ook weer

Door de klimaatverandering is de verwachting dat we in de toekomst vaker met dergelijke extreme weersomstandigheden te maken krijgen. De kinderen van nu moeten daarmee, als volwassenen van de toekomst, leren omgaan. Hoog tijd dus om overleg te voeren over het pedagogisch handelen tijdens extreem weer.

Iedere pm’er kent wel situaties waarin het moeilijk is om een goede pedagogische houding te vinden omdat dat ze zelf ergens bang voor is. Vaak is dat een angst die vroeger van huis uit is meegekregen. Menigeen heeft een angstreactie bij extreem weer zoals stevig onweer. Wat doe je met de kinderen en hoe zorg je dat je je eigen angst niet op de kinderen overbrengt? Hoe ga je om met kinderen die angstig reageren en zo de hele groep meenemen in hun angst?


‘Na een forse storm of onweersbui zijn kinderen vaak opgewonden en gespannen. Trek laarzen en over-alls aan en ga met de groep naar buiten’Het onderwerp ‘Angst’ zou met regelmaat in het teamoverleg een plaats kunnen krijgen. De angst van een kind moet altijd serieus genomen worden. Mogelijk kunnen we de ontwikkeling van kinderangsten voor extreem weer voorkomen door ze te leren hoe ze ermee om kunnen gaan.

Blijf bij slecht weer bijvoorbeeld gewoon binnen als er veel onrust in de groep is. Vanuit de veilige binnenruimte kan heftig weer voor kinderen heel fascinerend zijn. Vaak willen de kinderen door het raam kijken wat er buiten allemaal gebeurt. Harde wind laat speelgoedjes rondrollen en bomen en struiken flink zwiepen. Blijf rustig en vertel elkaar eens wat je ziet of maak er een grapje bij: ‘Kijk eens, dat is een knappe gieter, die maakt een hele salto’.

Voor kinderopvang in het buitengebied, zoals de agrarische kinderopvang, is het als team van belang om tijdens extreem weer zoals onweer stil te staan bij de do’s en don’ts in het open veld. Zoals: schuil op een open veld nooit onder een boom of bij een metalen afrastering.

Onweer duurt vaak maar kort, komt langs en trekt weer weg. Na een forse storm of onweersbui zijn kinderen vaak opgewonden en gespannen. Trek laarzen en overalls aan en ga met de groep naar buiten. Genieten van de frisse lucht, stampen in de plassen of renspelletjes geven de kinderen de kans om zich lekker te ontladen. Nat en vies worden is geen punt en samen lachen omdat iedereen blij is dat het noodweer voorbij is, lucht lekker op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.