Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog KOO Meppel – Pm’er Rianne

Kinderopvang Organisatie Meppel
Wauw, nog maar 2 weken werken en dan al met zwangerschapsverlof! Mijn grote zwangere buik past super in het thema ‘ik en mijn familie’ waar wij 6 weken mee gewerkt hebben. Dit is een thema van het VVE programma Uk en Puk waar wij allemaal afgelopen jaar ons certificaat voor hebben behaald.
Kinderopvang Organisatie Meppel vaste foto.jpg

Alle kinderen mochten foto’s meenemen waar hun familie op staat. Er is veel met de kinderen gepraat over de foto’s. Wie staan er allemaal op de foto? Papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, de huisdieren, enzovoorts! Het idee van de familiefoto’s stond in het activiteitenboek van Uk en Puk. Super leuk! Ook wanneer kinderen verdrietig waren, hadden we veel aan de foto’s. Door ze samen te bekijken, zijn papa en mama toch een stukje dichterbij! Zo waren kinderen snel getroost.

Toch kan zo’n thema soms ook moeilijk zijn. Zo hebben we onlangs een situatie mee gemaakt waarbij een kindje zijn vader is verloren. Hoe pak je dan zo’n thema op?

‘Al met al een heftige en gelukkig uitzonderlijke situatie die wij als team nog niet eerder bij de hand hebben gehad’

Gelijk na de start van het thema merkten we dat we tegen dingen aanliepen. Mijn collega had voor de peuters een boekje op de planning staan, die helemaal in het teken stond van papa’s. Op dat moment heeft ze een ander boekje gepakt en zijn we vervolgens in overleg gegaan hoe we het beste vorm konden gaan geven aan het thema voor dit jongetje. Bij Uk en Puk staan alle activiteiten al uitgeschreven in een boekje, dus daarom hebben we per activiteit gekeken naar eventuele aanpassingen.

Bij opdrachten zoals ‘teken je familie’ hebben wij het jongetje lekker zijn gang laten gaan en laten tekenen hoe hij dat zelf wilde. Hij is nog erg jong. Hij weet heel goed dat papa er niet meer is, maar is te jong om er zelf een dieper gesprek over te beginnen. Zo heeft hij een aantal keren tijdens dit thema benoemd wat er met papa gebeurd is, maar dit was niet vaker dan voor dit thema en ook niet tijdens activiteiten. Hij knutselde enthousiast mee aan de creaties die we maakten en praatte mee over de foto’s die we op de groep hadden.

Al met al een heftige en gelukkig uitzonderlijke situatie die wij als team nog niet eerder bij de hand hebben gehad. Maar gelukkig kunnen we door het enthousiasme en de vrolijkheid van dit jongetje ondanks deze trieste situatie toch terugkijken op een geslaagd thema.

Kinderopvang Organisatie Meppel biedt lezers van Kinderopvangtotaal een kijkje in hun keuken: van de groep tot het management: de organisatie blogt vanuit alle lagen. De vorige keer stelde het blogteam van KOO Meppel zich voor. Bekijk deze blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.