Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog kirsten Fröhlich – Schoorsteen Pieten

KIRSTEN FRÖHLICH IS LEIDINGGEVENDE EN VIDEO-INTERACTIEBEGELEIDER BIJ KINDERCENTRUM ’T KICKERTJE. ZE VERZORGT WORKSHOPS VOOR DE LANDELIJKE VAKGROEP AANDACHTSFUNCTIONARISSEN KINDERMISHANDELING EN VOOR HET KENNISPLATFORM JONGE KIND, VROEG. FOTO: BONNY HAANAPPEL
Recent liet RTL weten te stoppen met Zwarte Piet. De populaire televisiezender kiest voor de Schoorsteen Piet. Deze Piet is de enige Piet die in de RTL-programma’s te zien zal zijn. Minister Asscher van Sociale Zaken reageerde enthousiast op deze beslissing. ‘Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering’, aldus onze vicepremier. Geert Wilders bediende het boze twittervolk en noemde het besluit op Twitter 'laf, laf, laf'.
Kirsten Frohlich.jpg

Opmerkelijker was de reactie van de VVD. De liberale partij trok fel van leer tegen de commerciële omroep: ‘RTL vermoordt het Sinterklaasfeest’, was de oneliner die uiteraard meteen werd opgepikt door de media. De fractievoorzitter mocht het woord voeren, zoals dat hoort bij nationale rampen. Zijlstra speelde goed in op het sentiment en nam het op voor de kinderen die toch werkelijk niet zouden weten wat ze meemaakten als Zwarte Piet ineens alleen zwarte roetvegen op zijn gezicht zou hebben en niet meer helemaal zwart zou zijn. Grote zorgen baarde hem dat. Die arme kinderen… Ik had eerlijk gezegd meer medelijden met Zijlstra, die er zichtbaar moeite mee had om dit standpunt van de VVD met een serieus gezicht uit te leggen en met één klein jongetje, namelijk het nog net gelovige achtjarige zoontje van Zijlstra zelf, dat – ’s avonds aan tafel bij het programma ‘Pauw’ – door zijn vader als gedupeerde van het vermoorde feest werd opgevoerd.

Mijn collega blogger en pedagogisch medewerker Jacqueline Butti maakt zich ook zorgen. Niet over de kleur van de Piet, maar over kinderen die gepest worden omdat ze een kleurtje hebben. Zij stelde onlangs in haar blog dat Zwarte Piet verbannen geen enkele zin heeft. Daarnaast denk ze dat het afschaffen van Zwarte Piet weliswaar een troost kan zijn voor de oudere generatie van mensen met een donkere huidskleur, maar dat dit voor hun kinderen weinig oplost. Ik ben hoopvoller en denk dat het afschaffen van het zwarte uiterlijk van Piet wel degelijk zin heeft voor alle kinderen. Daarmee zetten we namelijk een punt achter een tijdperk waarin het kennelijk ‘normaal’ was om mensen met een bepaald uiterlijk (in dit geval donkere huidskleur en kroeshaar) jaarlijks te mogen afschilderen als grappige, beetje onnozele en slaafse hulpjes van een wijze, witte kindervriend. 

‘Hoe voer je een gesprek met kinderen die door ons worden opgevoed met een kinderfeest waarbij het blijkbaar geen probleem is om een bepaalde groep mensen te stereotyperen?’

Ik ben het met Jacqueline eens dat het afschaffen van Zwarte Piet niet de enige oplossing is en dat je er, als er iemand wordt gepest, op de groep over moet praten. Maar hoe voer je een gesprek met kinderen die niet beter weten en door ons worden opgevoed met een kinderfeest waarbij het blijkbaar geen probleem is om een bepaalde groep mensen te stereotyperen? Het is allereerst aan ons, volwassenen, werkend bij een omroep, in de politiek, het bedrijfsleven, in het onderwijs of de kinderopvang, om bereid te zijn het feest een beetje aan te passen en te erkennen dat we, met het blijven verheerlijken van de traditionele Zwarte Piet weldegelijk racisme in stand houden.

En echt, ik heb alle vertrouwen in de kinderen. Zij kunnen dat wel aan, een Piet met roetvegen, die niet meer helemaal zwart is. Zijn uiterlijk klopt dan in ieder geval beter met het verhaal van de Pieten in de schoorsteen. En voor wie zich afvraagt, hoe moet dat dan met schminken? De vijfjarige Simcha  gaf mij de volgende oplossing. Je hebt nodig: één echte kurk en een kaarsje. Kaarsje aansteken, kurk even in het kaarsje houden, goed blazen en smeren maar. Alsof je door tien schoorstenen bent gegleden! Zo moeilijk is het toch niet?

De vorige keer schreef Kirsten haar weblog over het al dan niet functioneren van de Meldcode Kindermishandeling. Lees deze blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.