Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Karin Westerbeek – Nederlanders zijn viespeuken

Tienminutengesprekken op de Montessori kinderopvang/school in West Lafayette, Indiana. Eerst praten we met de juf van onze kleuterzoon: "Abel begint zich steeds prettiger te voelen hier. Zijn Engels wordt beter en hij kan zich steeds beter verstaanbaar maken. Hij is vrolijk en doet goed mee. Er is alleen een ding: we moeten hem steeds weer herinneren aan het feit dat hij zijn handen moet wassen als hij naar de wc is geweest. Dat wil er maar niet in."
Blog Karin Westerbeek - Nederlanders zijn viespeuken

Dan de juffen van onze dochter:

“Wat zijn we blij met haar! Ze boekt veel vooruitgang. Ze ligt goed in de groep en heeft al een vriendinnetje. Maar we willen u wel graag wijzen op een puntje van aandacht: haar handen wassen na het buitenspelen, na het snuiten van haar neus en voor het eten doet ze niet graag. Ze vergeet het steeds. Besteedt u daar thuis wel aandacht aan?”

Ehhhh… Gewetensvraag. Besteden wij daar thuis aandacht aan? Ja. Als ik eraan denk dan roep ik wel als ze uit de wc komen: handen wassen!! Met zeep!! Meestal hebben ze dat dan al gedaan (zeggen ze). En ook voor het eten attendeer ik ze erop dat ze hun handen moeten wassen. Als ik het niet vergeet, af en toe, soms, vaak. Maar als ze hun neus gesnoten hebben stuur ik ze niet meteen naar de kraan, nee. En ook niet als ze even buiten zijn geweest. Of als ze hun buitenschoenen hebben uitgetrokken. Of voordat ik ze een koekje geef.

In Amerika zijn de hygiënenormen echt anders dan bij ons. Handen wassen wordt veelvuldig gedaan. En uiterst zorgvuldig: 20 seconden, inzepen tot aan je ellebogen en heel goed afspoelen met lauw water. De meeste Amerikanen die ik ken, lopen met een flesje hand sanitizer in hun tas. Alle oppervlakken worden continu ontdaan van bacteriën. De Amerikanen die weleens in Nederland zijn geweest, vertellen enigszins gruwelend over de fonteintjes op onze toiletten, die piepklein zijn en alleen maar koud water hebben. Hoe kun je daar nou serieus je handen wassen?


‘Amerikaanse pedagogisch medewerkers zullen zich zeker storen aan de Nederlandse omgang met hygiëne. Filmpjes waarin luiers worden verschoond zonder plastic handschoenen aan… Brrrr

Ook op scholen en in de kinderopvang wordt veel gepoetst. Heel veel. Kinderen wassen een keer of 6 tot 10 hun handen tijdens een kinderopvangdag. Pedagogisch medewerkers zijn veelvuldig met ontsmettingsdoekjes in de weer. Kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers die verkouden zijn, krijgen strenge regels opgelegd over hoe te hoesten en te niezen. En iedereen lijkt ervan overtuigd dat er veel minder griep en verkoudheden voorkomen door zulke strenge hygiëneregels in acht te nemen.

De week erna zitten we aan de universiteit om tafel met Amerikaanse wetenschappers en studenten, en ook met een Nederlandse hoogleraar. Er worden filmpjes vertoond van Nederlandse kinderopvang; situaties waarin pedagogisch medewerkers hun interactievaardigheden laten zien. De vraag speelt of deze Nederlandse filmpjes ook bruikbaar zijn voor gebruik in de VS. Het antwoord van de Amerikanen is unaniem: nee! Amerikaanse pedagogisch medewerkers zullen zich zeker storen aan de Nederlandse omgang met hygiëne. Filmpjes waarin luiers worden verschoond zonder plastic handschoenen aan… Brrrr. Een kind dat z’n neus afveegt met de rug van z’n hand. Jak!

Ik vind het eigenlijk een beetje overdreven. Al dat gewas en gepoets. Maar het zet me ook aan het denken. Ben ik nou echt zo’n viespeuk? En ja, onze kinderen zijn in zes maanden Amerika geen dag ziek of verkouden geweest, dat is waar… Op de terugweg maar even een flesje hand sanitizer aanschaffen dan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.