Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Jolanda Rikers – Worden kinderen met 4 jaar geboren?

Afgelopen weekend zag ik Joop van de Ende enthousiast praten over het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas, bestaande uit 19 ambassadeurs die alle partijen die zich bezighouden met muziekonderwijs vertegenwoordigen. Koningin Máxima is erevoorzitter van dit Platform.

Van den Ende gaf aan hoe belangrijk muziek maken is en dat en dat wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat muziek maken en naar muziek luisteren een positief effect heeft op schoolprestaties.

Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen, en bevordert discipline en doorzettingsvermogen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het kinderbrein en aan sociale vaardigheden, nodig voor het samen spelen en samen werken.  Door samen muziek te
maken ervaren mensen de aanwezigheid van anderen en ontwikkelen zij empathie en
gemeenschapszin. We gunnen het ieder kind om zich muzikaal te kunnen ontwikkelen. Volgens Van de Ende is school is dé plek waar de basis voor muziek wordt gelegd.

‘Het blijft me toch verbazen dat het goede werk in de kinderopvang niet als zodanig wordt gezien’

Hij gaat hier dus regelrecht voorbij aan de basis die wij in onze voorschoolse voorzieningen al leggen door iedere dag met de kinderen te zingen en muziek te maken. Het gebeurt wel vaker dat gedacht wordt dat een kind pas met vier jaar geboren wordt en dat er dan pas aan ontwikkeling kan worden gewerkt. We merken dit onder meer bij het project Gezonde basisschool van de Toekomst. Ondanks dat we een wezenlijk onderdeel uitmaken van het project, moeten we regelmatig in vergaderingen roepen dat de basis voor gezond eten en voldoende bewegen in de voorschool wordt gelegd.

Hetzelfde geldt voor het buiten spelen. Het blijft me toch verbazen dat het goede werk in de kinderopvang niet als zodanig wordt gezien en onderkend. Naar mijn idee moeten scholen gewoon het goede voorbeeld vanuit onze aanpak  volgen. Dan is de inzet van hotemetoten ook niet meer nodig.


De vorige keer schreef Jolanda haar blog over een wijze les die zij leerde tijdens haar MBA-studie aan de Universiteit van Maastricht: “Als je het heel druk hebt moet je vertragen.” Lees deze blog


 

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.