Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Rikers – Vertrouwen is beter dan controle

Vorige week nam ik deel aan het interessante college van Prof. Tjeu Blommaert tijdens het bdKO-congres (directeuren kinderopvang). Volgen hem zijn de meeste organisaties gebouwd op wantrouwen en verstikken de overvloed aan regels, procedures en controles de inspiratie en creativiteit. Dit wantrouwen vertraagt en werkt kostenverhogend.
Blog Jolanda Rikers - Vertrouwen is beter dan controle

Natuurlijk leidt een te veel aan vertrouwen tot ongewenste risico’s. Hoe moeten we dat dan aanpakken in een steeds meer regulerende sector als kinderopvang?

In zijn nieuwe  boek “Vertrouwen als Bron van Winst” gaat Blommaert uitgebreid in op de invloed van “geïnformeerd vertrouwen” op de resultaten, innovatiekracht en het risicoprofiel van een organisatie. En hij geeft praktische handvatten waarmee we stap voor stap kunnen bouwen aan een cultuur van meer vertrouwen.


‘Voldoe niet te braaf aan alle regeltjes, maar geef tegengas’

Wat ik vooral interessant vond, was zijn mening over controlerende instanties, zoals een overheid en een GGD. Hij riep ons op om niet braaf te voldoen aan alle regeltjes, maar vooral kritisch te blijven en waar nodig (onzinnige regelgeving) tegengas te geven. Anders, zo voorspelt hij, wordt deze regeldruk alleen maar groter. Hij adviseert ons om de dialoog aan te gaan en een politieke lobby te voeren.

Blijkbaar heeft bdKO voor volgende week enkele ‘aan tafel met’ bijeenkomsten met Kamerleden gepland. Komt dat even goed uit! Echter, het is dan wel van belang dat we als sector op één lijn zitten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.