Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Gaan scholen bewegen?

We werken met een andere kinderopvangorganisatie al bijna vier jaar mee aan het project gezonde basisschool van de toekomst. In dit project verzorgen wij het tussenschoolse deel bestaande uit het begeleiden van een gezonde lunch en een aansluitende beweegactiviteit.

Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat deze verlengde pauze een positief effect heeft op het gewicht van de kinderen. Ook neemt het pestgedrag af. Een mooi neveneffect dat lokale politici doet overwegen om dit project verder uit te rollen van 4 naar 40 scholen. Maar dan zal wel een en ander moeten wijzigen. Niet alleen om het voor scholen en ouders betaalbaar te houden, maar vooral om het ook uitvoerbaar te laten zijn.

Momenteel moeten we als kinderopvang maar liefst 13% van onze totaal personeelsbestand vrij maken om een kleine dienst tussen 12 en 14 uur in te vullen. Dat is nu al een hels karwei in de groeiende markt waarbij medewerkers liever op één vaste locatie werken. Dit impliceert dat regelmatig medewerkers vertrekken uit de vaste crew van de TSO gezonde basisschool. Het vervangen van deze medewerkers is ook geen sinecure, want ga er maar aanstaan: het begeleiden van een 30-tal kinderen. Hiervoor moet je wel over heel wat didactische vaardigheden beschikken, liefst ook kennis van HACCP.

Tja, als je niet meer gaat bewegen gebeurt er niks

Dus als we gaan uitrollen naar 40 scholen zal er heel wat moeten veranderen. Hier denken we dan ook al enige tijd met het basisonderwijs over na. Het ontschotten van onderwijs en kinderopvang komt hierbij ook als optie langs. Afgelopen week heb ik de gemoederen wat opgeschud om de optie van 40 naar 52 weken ingebracht. Ik ben er ook van overtuigd dat als het onderwijs haar werktijden spreidt over 52 weken, de werkdruk vanzelf afneemt.

Nu stressen ze voor iedere vakantie en moeten ze weer opstarten na de vakantie. Ook voor de kinderen is het veel beter, minder kennisverlies de zomervakantie. En dan de mogelijkheden van vakanties buiten het seizoen…

Maar dan moet je wel bereid zijn om hiermee aan de slag te gaan. Ik kreeg hierin helaas geen bijval van het onderwijs, terwijl we naar mijn idee een mooi voorbeeld zouden kunnen zijn voor de rest van Nederland.  In hetzelfde overleg werd ook gesteld dat je gewicht afneemt als je per dag meer beweegt. Dit kan ook door elk uur minimaal 5 minuten te bewegen. Nou dat is dan ook heel gemakkelijk in te bouwen in de les, opperde ik. Ook hier kreeg ik geen enthousiaste bijval. Terwijl dit niet alleen gezond is voor de kinderen maar ook voor de leerkrachten.  Tja, als je niet meer gaat bewegen gebeurt er niks.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor mij.


De vorige keer schreef Jolanda ook een blog over De Gezonde Kinderopvang. Dit project moet dit jaar veel beter van de grond komen dan in 2018. Dat voornemen heeft Jolanda: voor de organisatie, maar ook voor zichzelf. Lees deze blog


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.