Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Ga ik wel, ga ik niet…?

Ga ik wel, ga ik niet...? Deze vraag spookte door mijn hoofd vanwege het oprukkende coronavirus. Ik had me aangemeld voor de ALV van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Een belangrijke vergadering vanwege de voorliggende nieuwe cao Kinderopvang. Dan maar kiezen voor het niet handen schudden of zoenen van collega’s.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Bij binnenkomst word ik al meteen hartelijk omhelsd door verschillende collega’s. Bij de toiletten liggen gelukkig ontsmettingsdoekjes…

In de ochtend worden we getrakteerd op een zeer interessante lezing van Prof. Leseman over de recente resultaten van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang en nog veel meer vergelijkbare internationale onderzoeken.

Hij geeft aan dat hij zich vroeger altijd schaamde voor het hybride Nederlandse systeem. Dat doet hij nu niet meer. Sterker nog hij geeft aan dat ons systeem meer heeft aangezet tot creativiteit en innovatie. Onderaan de streep scoort de kinderopvang nu aanmerkelijk beter dan jaren geleden. Ook internationaal gezien zitten we aan de bovenkant.

Ook bereiken we met ons kinderopvangsysteem meer kinderen, vooral kinderen uit achterstandswijken. Leseman geeft daarnaast aan dat vooral de waardegedreven bedrijven met een sociale missie het goed doen. Deze bedrijven hebben veelal een sterke lokale binding. Dat is een mooie opsteker aan het begin van deze dag.

We vervolgen de dag verder onder de strakke maar ook bezielende leiding van onze voorzitter. Er heerst een open en constructieve sfeer met aanvankelijk een geringe participatie in de discussie. Dit verandert snel bij de bespreking van het principeakkoord van de cao.

‘Het was blijkbaar geen sinecure om met de vakbond te onderhandelen’

Het was blijkbaar geen sinecure om met de vakbond te onderhandelen. Het bestuur licht zorgvuldig toe hoe het proces is gegaan en hoe ze tot de verschillende onderdelen zijn gekomen. Ik ging naar de ALV toe om ‘tegen’ te stemmen. Niet omdat ik onze medewerkers geen hoger salaris gun, maar vooral omdat ik vind dat er te veel punten in staan, waardoor ook medewerkers het niet meer kunnen overzien.

Echter, na de uitgebreide toelichting en de vele vragen en opmerkingen in de zaal raak ik steeds meer overtuigd dat het akkoord het hoogst haalbare is en stem ik ‘voor’. Gelukkig hebben velen met mij dat ook gedaan. Nu is het wachten op de achterbannen van de andere partijen.

Tevreden reed ik in 3,5 uur terug naar het regenachtige Zuiden, waar het aantal corona-besmettingen die dag verder was opgelopen. Toch maar goed dat ik gegaan ben.

Onlangs was in het nieuws dat een kwart van de kinderen een lager schooladvies had gekregen voor hun vervolgstudie, dan zij na drie jaar volgen. Hieraan gekoppeld werd door de UvA gemeld dat in de groep 8-leeftijd dit ook moeilijk bepaald kan worden. Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.