Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Focus op baby’s

Tot voor kort dacht ik dat kinderen pas met 4 jaar geboren werden. Immers, allerlei onderzoeken starten pas bij een basisschoolleeftijd. Maar ook bij diverse gemeentes begint het jeugdbeleid pas vanaf 4 jaar.

En dan nog maar te zwijgen over de rol van kinderopvang. Ik scan regelmatig beleidsdocumenten op het woord ‘kinderopvang’, maar moet meestal teleurgesteld vaststellen dat we er niet of nauwelijks in staan. Ja als vindplaats (akelig woord trouwens) worden we wel eens vermeld.

Maar onze rol in vroegsignalering en onze goede vertrouwensrelatie met ouders wordt nauwelijks onderkend. We rukken liever een bataljon dure hulpverleners uit de kast die het kind vaak uit de vertrouwde omgeving halen, terwijl er vaak met het kind helemaal niks mis is.

Dat pakken andere landen een stuk beter aan. Zo hoorde ik onlangs tijdens het wetenschapscongres kinderopvang het inspirerende verhaal van de Ierse Dr. Geraldine French, programmaleider bachelor ECE, DCU.  In Ierland is de situatie natuurlijk heel anders dan in Nederland. Er leven minder mensen op een grotere oppervlakte; dus zijn er veel kleine kernen. Desalniettemin hebben zij wel een bachelorstudie m.b.t. de voorschool (early education). Ze komen van een situatie vergelijkbaar als in Nederland, maar hebben de voorschool nu wel goed op de pedagogische kaart gezet. Ze leggen hierbij de focus op baby’s, want het is ongelooflijk wat dit brein al allemaal in zich opneemt (spons) en dat komt er meestal pas rond het voorgezet onderwijs uit.

‘We moeten onze plek opeisen aan de bestuurstafel voor het jeugdbeleid’

Investeren in het jonge brein verdient zich terug, aldus Geraldine. De kwaliteiten van pedagogische medewerkers zijn hierbij cruciaal: zij moeten sensitief, responsief, opvoedend, didactisch en verzorgend zijn. Hiervoor dienen ze te beschikken over:

– kwaliteit op het aangaan van relaties;

– kwaliteit op gebied van planning;

– kwaliteit als professional.

Ik ben ervan overtuigd dat onze medewerkers grotendeels over deze kwaliteiten beschikken. We zullen er nu voor moeten zorgen dat wij als baby-experts onze plek opeisen aan de bestuurstafel voor het landelijke en lokale jeugdbeleid.

De vorige keer pleitte Jolanda voor een schoolkalender in plaats van een jaarkalender. Wat daarvan de voordelen zijn? Lees het in haar blog ‘Leren van het onderwijs

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.