Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Een intelligente terugkeer

Zoals jullie misschien gemerkt hebben ben ik ook even van de blogradar verdwenen. Ik was wel gewoon iedere dag aan het werk, maar had net zoals jullie even andere prioriteiten. Deze week is er eindelijk wat licht aan de horizon: het gaat beter en ik vond het nu dan ook de tijd voor een intelligente terugkeer.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Uit contacten met collega-directeuren blijkt overigens dat we vanuit Kinder Opvang Parkstad er relatief relaxed inzitten. Ik ga gewoon iedere dag naar kantoor. Dat geldt voor het gros van het kantoorpersoneel en een groot deel van de managers. We hebben dus al aardig kunnen oefenen met de 1,5 meter afstand en in ons nieuw verbouwde kantoor gaat dat uitstekend. Iedereen is gelukkig nog steeds gezond.

We hebben wel met alle managers sinds 12 maart een Corona-app in gebruik voor een snelle afstemming van zaken. Een soortgelijke app heb ik met de lokale kinderopvangpartners. Aanvankelijk ging het behoorlijk tekeer met berichtjes, maar de afgelopen twee weken wordt slechts een enkel grappig filmpje vertoond. Tja, de humor moeten we er wel inhouden.

Ik hoor van collega-directeuren dat ze elke ochtend een corona-overleg hebben met bijvoorbeeld TEAMS. Misschien is dat nodig als je allemaal thuis werkt. Wij hebben dat nog niet nodig gehad, behoudens een regulier managementoverleg, dat al gepland stond, maar nu dan met TEAMS.

‘Soms heb je een crisis nodig om het gedrag te veranderen’

Dat digitaal vergaderen werkt overigens uitstekend en is één van die mooie zaken die ik graag er in wil houden, zowel voor mijn landelijke overleggroepjes, maar ook voor teamoverleggen op locaties en OC-overleggen. Soms heb je een crisis nodig om het gedrag te veranderen.

De noodopvang van kinderen valt ook ontzettend mee: van de 1.500 kinderen die we kunnen opvangen komen er op de drukste dagen 70, inclusief de niet-klanten en de zorgkinderen. We zien wel dat het toeneemt, maar echt niet wereldschokkend. Misschien beseffen ouders van de cruciale beroepen niet dat ze gewoon gratis mogen komen…

De 24/7 opvang hebben we in Parkstad met zes collega-kinderopvangorganisaties opgepakt en bieden we aan voor maar liefst acht gemeenten. Het gebouw is van Humankind en wij zetten samen met de andere organisaties het personeel in. Dit is het mooie vanuit de samenwerking die we al jaren hebben bij het platform Kinderen ons Vak en de Gezonde basisschool van de Toekomst. Ook bij de 24/7 valt het aantal kinderen mee. Doordat we het samen doen valt ook de inzet van medewerkers mee.

‘We hopen dat we 5 mei weer bevrijd worden van de intelligente lock down’

De meeste pedagogische medewerkers van onze organisatie zitten dan ook thuis en zo ontstaan er steeds meer leuke educatieve filmpjes en knutselideetjes. Er loopt een tekenwedstrijd, waarbij de tekeningen naar verpleeghuizen gaan en straks (als we weer open zijn) op locatie een prijs zal worden uitgereikt. Ook vindt er reguliere triage plaats bij gezinnen, zodat we eventueel kunnen helpen waar nodig.

Ik vind dat we ook adequaat door onze Brancheorganisatie Kinderopvang worden geïnformeerd: snelle en duidelijke informatie, die wij weer intern kunnen uitzetten. Geen dubbel werk. Voorzitter Felix Rottenberg informeert ook bij ons hoe het gaat en welke ideeën wij hebben over de terugkeer. Ik heb hem vandaag terug gegeven, dat wij het liefste gelijk schakelen met het onderwijs. Vooral nu in de aanstaande meivakantie (voor ons al maandag aanstaande).

We hopen dat onze Minister-President dinsdag goed nieuws voor ons heeft en dat we 5 mei weer bevrijd worden van de intelligente lock down.

‘Ondanks dat mijn hoofd bijna overkookt wil ik toch graag enkele positieve woorden melden over vreselijke situatie waar we nu inzitten. Het virus verbindt ons namelijk. Niet alleen binnen onze eigen organisatie, maar ook daarbuiten.’ Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.