Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – AVG stress

25 mei was de deadline voor de AVG en dat heb ik, maar ik denk wij allemaal, ook gemerkt. Iedere dag stroomde mijn mailbox vol met allemaal berichten van aanbieders die mij vroegen om een akkoord voor toekomstige nieuwsbrieven. Ik heb alles weg geklikt, behalve de echt interessante aanbieders. Eindelijk een gelegenheid om van die vervelende dagelijkse mailtjes af te komen.

Tja, maar wat moeten we zelf ermee?  Ik heb in ieder geval onze klanten en relaties vorige week geen mail hierover gestuurd in de angst dat ze hem ook zouden wegklikken.

Van onze Brancheorganisatie Kinderopvang hebben we een mooie tool gekregen, maar die brengt heel wat werk met zich mee.  Zo hebben we alle medewerkers het filmpje van de tool getoond en ze laten tekenen dat ze het hebben begrepen. Op elke locatie hangt een geplastificeerde A4 met praktische AVG-tips. Ze hebben ook allemaal een shredder gekregen en afsluitbare postvakjes. We hebben alle medewerkers een nieuwe geheimhoudingsverklaring laten tekenen en in de nieuwe contracten hebben we de nieuwe verklaring ingevoegd . Ook hebben we een nieuw AVG-proof privacybeleid opgesteld. Alle overige actiepunten staan nog in een actielijst die we de komende maanden verder gaan afwerken.

‘Het is toch weer allemaal administratieve rompslomp waar een ieder weer het wiel zit uit te vinden’

We zijn ook te rade gegaan bij onze onderwijspartner, die een Privacy-officer heeft aangesteld. Die gaf ons aan dat we goed bezig waren. ook al hadden we nog niet alle acties afgerond op 25 mei. Ook hebben we in de diverse overleggen met collega-organisaties geverifieerd of we op de goede weg waren of dat er nog slimme tips waren, die konden worden gedeeld.

Één interessante tip kreeg ik van mijn interne HKZ-auditor. Hij vroeg zich af of in de Algemene voorwaarden iets is opgenomen over AVG en het gebruik kindgegevens.  Ik heb dit nog niet kunnen ontdekken, maar ga dit wel nog aankaarten bij onze brancheorganisatie.

Tot slot moet mij van het hart dat ik het toch allemaal weer een administratieve rompslomp vindt waar toch een ieder weer het wiel zit uit te vinden. Het bewustwordingsproces in onze organisatie ten aanzien van privacygevoelige gegevens vind ik overigens wel positief, maar hierin schieten we ook soms door. Ben benieuwd naar de eerste inspecties.


Tijdens een bdKO-bijeenkomst in Vught was Jolanda dagvoorzitter. Onder andere de GGD-inspectie na IKK stond daar op de agenda. De ervaringen waren daar niet erg positief. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.