Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Aan tafel in Den Haag

In navolging van mijn BDKO Aan tafel met D66-sessie mocht ik op 2 september als enige kinderopvangorganisatie in de Tweede kamer deelnemen aan de ronde tafel Nieuwe financieringssytematiek. Een interessant thema, zeker na de uitgelekte Prinsjesdagplannen.
'Het liefst zou ik het huidige systeem via belastingdienst willen handhaven. Maar ik vrees dat dit al een gepasseerd station is.'
'Het liefst zou ik het huidige systeem via belastingdienst willen handhaven. Maar ik vrees dat dit al een gepasseerd station is.'

Ik was ingedeeld in de tweede sessie met alle kopstukken van uitvoeringsinstanties van DUO, Belastingdienst, VNG en ING. Van te voren hadden de diverse belangenorganisaties kinderopvang diverse kritische noten kunnen kraken tegenover Tweede Kamerleden van SP, Groen Links, PvdA, VVD, CDA en natuurlijk D66. Algemene strekking van hun betogen was: waarom het kind met het badwater weggooien? Is het niet beter om het bestaande systeem te repareren voor fraude en andere mistoestanden? Ik kreeg al snel in de gaten dat dit geen optie is. DUO duwt door.

In mijn pleidooi had ik hierop al een beetje geanticipeerd. Tja, ik kom weliswaar uit het Zuiden maar ik ben geen Don Quichot. Nee, ik heb een oproep gedaan om in de uitvoering drie zaken, die echt heel wezenlijk zijn, te borgen.

  1. Allereerst zullen vooral kleine organisaties ondersteuning op  administratief en communicatief gebied moeten krijgen, zodat wij dit met onze kleine staf in goede banen kunnen leiden. Dit zou kunnen door regionale instructiebijeenkomsten voor ons personeel te organiseren en aanvullend documentatiemateriaal beschikbaar te stellen. Ik zou het liefst een tijdje willen schaduwdraaien voordat we live gaan, zodat we toestanden met alle publiciteit eromheen voorkomen.
  2. Ten tweede zal de uitvoering van het systeem enige flexibiliteit moeten bieden. Hoe gaat DUO straks om met ouders die door echtscheiding of baanverlies even geen geld hebben? In het kader van preventief jeugdbeleid van onze gemeente organiseren we voor ouders in problemen zeer snel opvang voor hun kind, zonder dat het al administratief is geregeld. Dit komt steeds vaker voor in het achterstandsgebied Kerkrade. Als in dit proces stagnering ontstaat tussen ouders en DUO, krijgt de kinderopvangorganisatie dan ook voorafgaand aan de plaatsing haar geld? Bovendien zijn veel van onze klanten laaggeletterd, waardoor communicatie in het Nederlands en via de digitale portemonnee moeizaam zal verlopen. Wij kennen onze klanten persoonlijk en helpen hun eventuele (tijdelijke) problemen op te lossen.
  3. Last but not least zullen we (aanstaande) ouders ruim van tevoren moeten informeren over de aankomende wijziging. Dit zou in de vorm van een landelijke tv-/radiocampagne kunnen, waarbij vooral de voordelen en de eenvoud van het nieuwe systeem in duidelijke taal centraal staan. Anders vrees ik dat ouders door deze nieuwe systematiek en het gedoe eromheen weer gaan afhaken. Vervolgens kunnen wij voor onze klanten kleinschalige informatiebijeenkomsten organiseren, waarbij we met documentatiemateriaal kunnen worden ondersteund.

Tja, het liefst zou ik het huidige systeem via belastingdienst willen handhaven. Maar ik vrees dat dit al een gepasseerd station is.

Hopelijk mogen de gemeenten lokaal wel nog het aanbod voor doelgroepkinderen en kinderen van éénverdieners en werklozen met de peuterspeelzalen afstemmen. Zo hebben achterstandsgezinnen met jonge kinderen toch nog iets te kiezen.

Na afloop heb ik bij de directeur-generaal van DUO aangeven dat ik graag meewerk aan een experimenteeromgeving waarbinnen we met name onze front-officemedewerkers het nieuwe systeem laten testen voordat we live gaan. Zij moeten tenslotte straks het werk doen.

Wordt dus hopelijk vervolgd.

Tweede Kamerleden zijn op een muur van kritiek gestuit tijdens de twee rondetafelgesprekken over de nieuwe financiering voor de kinderopvang. De roep om met alle betrokkenen opnieuw om de tekentafel te gaan zitten, klinkt luid. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.