Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Knorren – Glad ijs

Afgelopen week was ik bij een ‘Broedplaats voor impact’. Een broedplaats gecreëerd voor bestuurders die bereid zijn radicaal anders te denken. Die echt werk willen maken van het anders inrichten van zorg, welzijn, kinderopvang en/of onderwijs. Bestuurders die zichzelf daarbij als instrument gebruiken en kwetsbaar durven zijn om impact te maken. (Met dank aan Bosman & Vos).
blog-jolanda-knorren-win-win-win
Jolanda Knorren

Om duidelijk te krijgen wat impact is, moet je jezelf en anderen eerst bevragen. En de gebruikelijke, netjes geasfalteerde wegen verlaten. Dus wees gewaarschuwd. Ik begeef me op wat glad ijs. Dat doe ik natuurlijk met een reden. Ik wil prikkelen. Met deze blog wil ik iets losmaken en impact hebben.

Wat is impact?

Het is een term die de laatste tijd steeds vaker opduikt. In beleidsstukken en managementrapportages, maar ook in talkshows en speeches van mensen die een mooiere en betere wereld wensen. Volgens de Dikke van Dale is het ‘uitwerking, invloed of effect hebben’. Impact is dus beweging, iets veranderen aan een status quo. Eerste kenmerk van impact is dat het altijd, overal en door iedereen dagelijks wordt gemaakt. Simpelweg door ‘te zijn’. Ook als je niets doet, thuis zit en niet meedoet aan de samenleving, heeft dat impact. Misschien maken je naasten zich zorgen of reageert de omgeving op je gedrag. Ik heb het idee dat we ons lang niet altijd bewust zijn van wat het betekent als we iets doen of ergens binnenstappen. Laten we dit de ‘vanzelfsprekende impact’ noemen. Heel interessant, vooral als je er bewust mee kunt spelen.

‘Na deze grote financiële hervorming kan het volgende kabinet de belangrijke volgende stap nemen: namelijk gratis kinderopvang voor álle kinderen.’

Voor alle kinderen gelijke kansen

Een tweede vorm van impact is de planmatige. Je wilt een situatie doelbewust veranderen. Dan moet je allereerst weten wat je wilt veranderen. Daarmee ben ik bij de kinderopvang beland. En bij het idee voor gratis kinderopvang in het bijzonder. Wat wil de overheid daarmee veranderen, welke beweging moet het dienen, waar zit de impact? Hier kan toch maar één doel leidend zijn: voor alle kinderen gelijke kansen!

Zo’n beweging vraagt om zorgvuldigheid en tijd. Zo stelt minister van Gennip voor om het een en ander trapsgewijs in te voeren. De huidige, foutgevoelige en complexe kinderopvangtoeslagen zo snel mogelijk (2025) vervangen door directe financiering, voor alle werkende ouders, met 96 procent vergoeding vanuit de overheid. Met de ambitie in het coalitieakkoord om de eigen bijdrage helemaal te laten vallen, zodat het wel of niet gebruiken van kinderopvang geen financiële afweging meer is. Hieruit blijkt dat de overheid kinderopvang, net als onderwijs, als waardevol en belangrijk ziet voor de ontwikkelingskansen voor kinderen. Voor íeder kind, ongeacht het inkomen en werk van je ouders. Na deze grote financiële hervorming kan het volgende kabinet de belangrijke volgende stap nemen: namelijk gratis kinderopvang voor alle kinderen. Ook die van niet werkende ouders. Dat klinkt toch geweldig!

‘Er zijn natuurlijk ook andere belangen. Mensen die een andere beweging voor ogen hebben.’

Andere belangen

Echter zijn er natuurlijk ook andere belangen. Mensen die een andere beweging voor ogen hebben. Misschien wel financieel gedreven in plaats van sociaal maatschappelijk. Vanuit zowel de BMK als BK zie ik de sterke lobby en eigenlijk vraag ik me af voor welke impact je wilt gaan. Welke impact wil je maken als bestuurder en maatschappelijke ondernemer van een organisatie? En welke drogredenen gebruik je misschien om niets te doen?

Oplossen problemen in de kinderopvang

Toch best ingewikkeld om echt impact te maken hè. Een praktisch voorbeeld. Momenteel kampen we in veel sectoren met een enorme arbeidsmarktkrapte. Ook de kinderopvang komt mensen tekort. Ik hoor de laatste tijd zelfs regelmatig dat gratis kinderopvang niet mogelijk is door de arbeidskrapte. Is dat nou echt zo? Als kinderopvang weer een arbeidsmarktinstrument wordt, als kinderen worden opgevangen, kunnen ouders werken. Uit onderzoek blijkt dat iedere pedagogisch medewerker het mogelijk maakt dat bijna 6 ouders kunnen werken! Dus begin met het oplossen van arbeidsmarktproblemen in de kinderopvang, dan los je tegelijk de tekorten in de andere sectoren op. In mijn volgende blog kom ik hierop terug.

Waar staan we als sector voor?

In ieder geval voor kwaliteit. Maar wat kwaliteit is, hangt dus feitelijk samen met de ‘impactvraag’. Met waar ons werk invloed of effect op moet hebben. Laten we vanuit vertrouwen en vanuit het belang van het kind handelen. Dan wordt gratis kinderopvang een instrument voor meer kansengelijkheid en gaan we verder met de aanscherping van de huidige plannen richting ons ultieme doel; ieder kind gelijke kansen. Ook kinderen van niet-werkende ouders met ingang van 2028. Daar zijn collega-organisaties in de buurt voor nodig die hierin hun rol willen en kunnen spelen. Geen meestribbelaars; organisaties die zich als partner voordoen, maar échte verandering frustreren. Alleen met organisaties die mee willen, kun je samen impact maken. Durf jij samen impact te maken en te gaan staan voor onze kinderen?

ABCD is geen methodiek, werkwijze of stappenplan. Meer een mindset: hoe verhoud je jezelf, als professional of bewoner, tot de buurt? Hoe kun je alles wat er in een buurt, en bij buurtbewoners, al aanwezig is ontdekken, versterken en verbinden? Lees hier de vorige blog van Jolanda >>

1 REACTIE

  1. Kinderopvang staat hoog op agenda met kwaliteitsbehoud, daarnaast vaak benoemd economische functie voor werkend nederland.Kinderen recht geven op Kinderopvang is een mooi goed.Daarnaast vind ik Babyopvang een belangrijk punt.Hoe oud is een baby klaar voor de opvang, steeds meer ouders kiezen toch om later te starten dan 10 weken of 3 maanden. Gezien buiten Nederland erg logisch, men brengt hun baby echter veel later, en waarom?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.