Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Knorren – Community building en kinderopvang; buurtgenoten!

Bij Raster (welzijn en kinderopvang Sam&ko) zijn we helemaal in de ban van het eerste Deventer ABCD-festival dat we op 3 juni a.s. organiseren op een idyllische plek aan de IJssel. ABCD staat voor Asset Based Community Development. Het is wereldwijd de meest uitgewerkte vorm van community building. En het is ook precies wat we als Raster doen: werken aan sterke wijken en veerkrachtige gemeenschappen. Aan vitale samenwerkingen.
blog-jolanda-knorren-
Jolanda Knorren

Wat is ABCD?

ABCD gaat er kortgezegd vanuit dat ieder mens iets te geven heeft en dat de wijk rijk is. Alles wat de wijk nodig heeft aan talenten, kennis, kunde, energie en middelen is er al. Het is de taak van community builders om mogelijkheden voor ontmoeting en verbinding te creëren. Zodat bewoners samen kunnen ontdekken wat ze delen, waar ze goed in zijn en wat ze elkaar te bieden hebben. Dan kan van het een het ander komen en raken buurtbewoners meer met elkaar verbonden. Community builders blijven natuurlijk wél nodig voor ‘sociaal onderhoud’. Daar zijn ze deskundig in. Ze doen wat nodig is. Dat kan zijn: enthousiasmeren, de weg wijzen, uitdagen, maar ook een pas-op-de-plaats-gesprek organiseren. Een pas-op-de-plaats-gesprek is een soort van APK van je gemeenschap. Als je samen werkt aan je buurt en aan vitale buurtgemeenschappen, monitor en verantwoord je niet langer interventies of programma’s van anderen. Dan deel je je ervaringen en reflecteer je met elkaar op het Samen doen in de buurt. Niet eenmalig, maar gewoon zo nu en dan als buurtactiviteit, als APK!

‘We zien ouders niet alleen als ‘klanten van de kinderopvang’, maar ook als buurtbewoners’

ABCD is voor iedereen die in een buurt, wijk of dorp actief is. Het is een manier van kijken naar jouw rol in de buurt. Als beroepskracht betekent het dat je oog hebt voor de kennis die mensen in en van hun eigen buurt hebben. Je doet het eerst samen mét bewoners en laat het, waar mogelijk, uiteindelijk dóór hen doen. Waarom? Omdat het tot de meest duurzame en gedragen oplossingen leidt voor zaken die er in een buurt spelen. Omdat er dan ’energie op zit’. Omdat alles wat in een buurt voorhanden is, dan maximaal wordt benut. Omdat bewoners en uiteindelijk de buurt, ervan groeien. Omdat de buurt weer echt van henzelf wordt!

Wat betekent dit voor de kinderopvang?

Ik ben ervan overtuigd dat kinderopvang en onze welzijnsdiensten elkaar in dit proces versterken. Ons vertrekpunt daarbij is dat we ouders niet alleen zien als ‘klanten van de kinderopvang’, maar ook als buurtbewoners. En dat onze kinderopvanglocatie ook plekken zijn waar de buurt samenkomt. Concreet betekent dit dat de kinderopvang er actief aan werkt om locaties en medewerkers te verbinden met de buurt. Dat doen we bijvoorbeeld door onze welzijnswerkers nauw te laten samenwerken met de pedagogisch medewerkers. In een eerdere blog beschreef ik al eens hoe ze signalen en ervaringen naast elkaar leggen. Dit resulteert in actieve ondersteuning voor gezinnen of in nieuwe diensten voor en door de buurt.

Ga het gewoon doen!

In 2021 hebben we alle mogelijke organisaties die betrokken zijn in de buurt proactief uitgenodigd mee te doen met onze ‘community building’. Samen kunnen we het verschil maken in kansengelijkheid voor kinderen! Ook daar is ‘de buurt’ (de community) de schaal waarop we inzetten. Onze pedagogisch medewerkers zijn druk bezig kleine samenwerkingsacties te initiëren. Met zorg, onderwijs, verenigingsleven, hun welzijnscollega’s en natuurlijk de bewoners. Ook dat is heel ABCD; ga het gewoon doen! Ga aan de slag, leer elkaar kennen, zorg dat je onderweg raakt én blijft met elkaar. Alleen in het doen bereik je iets en leer je (van elkaar). En we reiken steeds een uitnodigende hand naar iedereen in de buurt die mee wil doen. En dat zullen we zeker doen tijdens het ABCD-festival, op 3 juni in Deventer. Wil je ABCD zelf ervaren? Meld je aan en kom langs! Meer informatie vind je op onze website rastergoep.nl.

Begin maart vond een warm weerzien plaats met een tegenbezoek van onze collega’s op Bonaire: de directeur en voorzitter van Professionele Kinderopvang Bonaire en de directeur van Bonaire Maatschappelijke Ontwikkeling (de tegenhanger van onze Wmo). Lees hier Jolanda’s vorige blog >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.