Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Samen op weg

Soms voel ik mij met Peuteropvang Heerlen als een eilandje binnen de kinder- en peuteropvang. We dobberen wat rond in onze eigen activiteiten en ideeën. Totdat we andere organisaties tegenkomen tijdens overleggen of presentaties. In die gesprekken voel ik altijd weer de verbondenheid en weet ik: we staan er niet alleen voor. En gelukkig zien en spreken we elkaar regelmatig.
Beeld: Peuteropvang Heerlen

Vooral als het om gezonde voeding en beweging gaat, is die verbondenheid erg belangrijk. En gelukkig ook heel tastbaar in het lerend netwerk Gezonde Kinderopvang. In dat lerend netwerk hebben verschillende kinder- en peuterorganisatie uit Zuid-Limburg zich samengepakt. Want we horen het al jaren: Zuid-Limburg kampt met een gezondheidsachterstand, inwoners leven er ongezonder en korter en die gezondheidsachterstand begint vaak al op heel jonge leeftijd. Een achterstand die moeilijk in te lopen is.

Grote verantwoordelijkheid

Als kinder- en peuteropvangorganisatie moet je daar iets mee. Wij werken met de allerjongsten en hebben een grote verantwoordelijkheid als het om die gezondheid gaat. Willen we die achterstand, die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven, doorbreken, moeten we samen aan de slag. In ons lerend netwerk gezonde kinderopvang zetten we er samen de schouders onder.

‘We willen samen op weg naar een gezonde kinderopvang en een gezonde generatie’

Verschillende organisaties zijn al jaren bezig gezonder eten en drinken te stimuleren. Groente en fruit tijdens de ochtend of middag, gezonde producten op tafel tijdens lunch en tussendoortjes, bewegen binnen en buiten, gezonde activiteiten in de buitenschoolse opvang, enzovoorts. Niet meer trakteren maar een feestje vieren is het volgende. Dat gebeurt al op veel plekken. In andere organisaties wordt dat nu opgepakt.

Op naar een gezonde generatie

In het voorjaar geeft de GGD een magazine uit. Alle organisaties die bij het lerend netwerk betrokken zijn, hebben hun aandeel geleverd. In al die artikelen, foto’s en columns komt de kracht van het lerend netwerk naar voren. We vertellen wat we doen en geven voorbeelden van activiteiten die andere organisaties weer inspireren om dat ook te doen – of om überhaupt mee te doen. Want met het lerend netwerk Gezonde Kinder- en peuteropvang willen we álle organisaties en gastouders bereiken. Kortom, iedereen die met jonge kinderen werkt. Want we willen samen op weg naar een gezonde kinderopvang en een gezonde generatie.

En we hoeven niet steeds zelf het wiel uit te vinden; we kunnen gebruikmaken van elkaars kennis en om hulp vragen. Durf over je eigen grenzen heen te stappen en pas de voorbeelden van anderen toe in je eigen organisatie. Leer vooral van elkaar én van elkaars fouten.

Het voelt dan af en toe alsof we ronddobberen als een klein eilandje, maar samen vormen we een machtige archipel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.