Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Een vijfde boekje over Pim & Poes

Het is er, ons vijfde boekje over Pim & Poes. Wat ooit begon als een idee om aan ouders en peuters te laten zien wat er in de peuteropvang gebeurt, groeide uit tot een boekenserie.
blog-ingrid-van-den-bunder-herinneringen
Ingrid van den Bunder

In het eerste deel ‘Waar is Pim?’ gaat Pim naar de peuterspeelzaal. Poes weet niet wat dat is en gaat nieuwsgierig op zoek naar Pim. Het boekje werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in verband met het 12,5-jarig jubileum van Peuteropvang Heerlen voorgelezen door Guido en Wendy Dieteren Kokkelkoren (The Maestro & The European Pop Orchestra) in Theater Heerlen.

Toen nog dachten we: ‘Leuk om zo’n boekje om aan de peuters te geven als ouders hem of haar komen aanmelden’. Al snel ontstond er weer een idee, om in een nieuw verhaal en op een speelse manier enkele pijlers waarop het beleid van POVH rust uit te beelden. In het verhaal gaat het onder andere over gezonde voeding en bewegen. De titel werd ‘Wat doen Pim & Poes?’; weer een heerlijk voorleesmoment over wat er zich allemaal afspeelt in de peuteropvang.

Omdat de verjaardag van een peuter altijd een hoogtepunt is, werd dat de derde titel ‘Pim & Poes zijn jarig. In samenwerking met JOGG Heerlen (Gezonde jeugd, Gezonde toekomst) ontwikkelden we een verhaal over groente eten. ‘Welke groente eten Pim & Poes?’ werd een verhaal op rijm over welke groente Pim en Poes kiezen in de supermarkt. Alle kleurrijke en gezonde groentes vragen om hun aandacht. Uiteindelijk maakt mama ratjetoe. Het recept en ook dat van bijvoorbeeld speelse spruitjes staat achter in het boekje.

En dan is daar nu nummer vijf, vers van de pers. De titel? ‘Pim & poes en d’r lachende eëzel’. Misschien kun je het niet lezen. Dat kan, want dit is Heerlens dialect. Peuteropvang Heerlen ontwikkelde het boekje samen met Veldeke Heële en umsjtrieëke. Deze dialectvereniging vertaalde het boekje in het Heerlens. Heel blij zijn we met dit deel, waarin Pim & Poes op ontdekkingstocht gaan door Heerlen. Wat is een stad, vragen ze zich af. Alleen de gebouwen en pleinen, of…? Ik ben weer heel trots op dit vijfde deel. En ook op de samenwerking met illustratrice en vormgeefster Aline Ploeg en schrijfster Sandra Israel die haarfijn aanvoelen wat ik bedoel en die op hun eigen creatieve wijze altijd de juiste snaar weten te raken.

‘In de gezellige leeshoek kunnen de kinderen zich even terugtrekken met een boekje’

Ik schreef het vorige maand al, dat taal ons ding is. Voorlezen heeft daar een hele belangrijke rol in. In al onze locaties wordt dagelijks voorgelezen. In de groep, of in de leeshoek. Die hoeken zijn gezellig ingericht zodat het voor peuters ook heel fijn is zich hier even terug te trekken met een boekje. Hoe mooi is het dan als er binnen je gemeente nóg een organisatie is die taal heel belangrijk vindt. Zoals de dialectvereniging, die het belangrijk vindt dat een dialect levend blijft, omdat het ondersteunt bij de taalontwikkeling. En verhalen vertellen of voorlezen aan peuters is daar een belangrijke basis voor.

Dit boekje biedt jonge kinderen een verhaal in het Heerlens dialect en in het Nederlands om naar te luisteren met kleurrijke illustraties om naar te kijken. Maar het boekje is daarnaast ook een eerste kennismaking met de stad en haar bewoners, met ‘poorten’ naar andere werelden, waarin ridders, Romeinen en mijnwerkers een hoofdrol spelen. We zijn erg blij met ‘Pim & poes en d’r lachende eëzel’. Of het ’t laatste boekje is in de reeks? Ik denk het niet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.