Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Begin klein

Begin klein: dit advies gaf ik afgelopen week de toehoorders mee tijdens de regionale startbijeenkomst Trendbreuk.
Beeld: Peuteropvang Heerlen

Ik was uitgenodigd om er in een pitch van vijf minuten iets te vertellen over een gezonde basis voor alle kinderen. Met een hoofd dat voelde alsof het gevuld was met watten en een lijf vol anti-griepmiddelen deed ik mijn verhaal. Maar voor mijn gevoel kwam dat verhaal door mijn zieke hoofd en lijf niet goed tot zijn recht. Goede reden om het hier nog eens toe te lichten.

Alle kinderen een gezonde start

Alle kinderen een goede start bieden in hun leven is een missie van Peuteropvang Heerlen. En deze missie sluit naadloos aan bij Trendbreuk Zuid-Limburg. Trendbreuk is een gezamenlijke ambitie van verschillende partijen in Zuid-Limburg. Samen willen wij de gezondheidsachterstand in Zuid-Limburg in 2030 met 25 procent hebben ingelopen ten opzichte de rest van Nederland. Wij willen die achterstand verkleinen en zo een trendbeuk realiseren waar de volgende generatie van profiteert.

‘De peuteropvang en kinderopvang spelen een grote rol in het aanleren van gezonde gewoontes op jonge leeftijd’

En hoe kunnen we de kansen voor kinderen en jongeren in Zuid-Limburg vergroten? Door samen te werken en door klein te beginnen. De peuteropvang en kinderopvang spelen een grote rol in het aanleren van gezonde gewoontes op jonge leeftijd. Daar ligt een eerste kans. Want kinderen die gezond opgroeien en een gezonde leefstijl aanleren, hebben op latere leeftijd een grotere kans dat ze gezond zijn en blijven.

Klein beginnen

Dus laten we klein beginnen, bij de allerjongsten. Laten we klein beginnen met uitvoeren, laten we klein beginnen met afstemmen. Met ouders, met grootouders, met pedagogisch medewerkers én met leerkrachten. Het zou niet moeten uitmaken waar een kind naartoe gaat; peuteropvang, kinderopvang, naar de basisschool of naar de buitenschoolse opvang. Als we klein beginnen en duidelijke afspraken maken over gezonde voeding, over bewegen, over welbevinden, en dat samen consequent doorvoeren, zijn we al een heel stuk op weg.

‘Het is gemakkelijker om jong een gezonde leefstijl aan te leren dan op latere leeftijd een ongezonde leefstijl af te leren’

‘Laten we samen die estafette lopen en het stokje aan elkaar overdragen als een kind aan een nieuwe fase toe is – als het kind doorstroomt naar de basisschool, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs’, gaf Ron Bonekamp (SVOPL) aan in zijn pitch. Het is gemakkelijker om jong een gezonde leefstijl aan te leren dan op latere leeftijd een ongezonde leefstijl af te leren.

Spreek dezelfde taal

Het hoeft niet meteen heel groot en uitgebreid te zijn met allerlei beweegprogramma’s, gezonde-schoolcertificaten en invulling voor Rijke Schooldagen. Maar spreek wel dezelfde taal en draag het samen uit. Realiseer je dat een mooi bordje aan de gevel niet garant staat voor gezondheid. Het zal gedragen moeten worden door alle mensen die rondom het opgroeiende kind staan. En dat is groot en heel veel, maar als we klein beginnen… Stem op elkaar af, werk samen en wees consequent. En als je na kleine successen verder wilt: vooral doen!

Succesverhalen

Voorbeelden dat dit werkt? Ja die hebben we:

  • Water drinken in de peuteropvang: het heeft een tijd geduurd voordat dit werd geaccepteerd en uitgevoerd in onze organisatie. Maar door hier consequent aan vast te blijven houden, is het ondertussen in al onze locaties een vanzelfsprekendheid. En langzaamaan zien we dat er ook op diverse basisscholen water wordt gedronken. Er worden tappunten opgehangen in scholen op strategische plekken, zodat peuters en kleuters er gezamenlijk gebruik van kunnen maken.
  • De Peuter4daagse: gestart in 2016 als iets kleins vanuit Peuteropvang Heerlen samen met JOGG Heerlen. Het jaar erna sloot de kinderopvang aan. Vervolgens gingen de kleutergroepen meelopen en nu is het uitgegroeid tot een officiële landelijke Peuter- en Kleuter4daagse. Door samen voor een gezonde basis te kiezen, maak je gezond opgroeien vanzelfsprekend en geef je elk kind de gezonde start die het verdient.

En die griep? Na een weekend uitzieken, begint er een klein herstel en laat ik nu eens zelf proberen deze week klein te beginnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.