Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Ilse Raasing – Twee voor twaalf

‘Kinderdagverblijven ontbinden contracten met ouders, sluiten deuren van groepen en locaties of bellen ouders af dat ze hun kind niet kunnen brengen’. We staan voluit in kranten, op websites en zelfs op het NOS Journaal worden we genoemd. Als het niet zo’n zorgelijk nieuws zou zijn geweest dan zou ik bijna enthousiast worden dat eindelijk de kinderopvang genoemd werd.
blog-ilse-raasing-vier-muren-en-een-dak
Ilse Raasing

Tijdens alle corona-persconferenties werden we amper genoemd, een beetje zo van: ‘Oh ja, en we zijn natuurlijk ook blij met de mensen in de kinderopvang die dagelijks open blijven om de noodopvang te organiseren in ons land.’ Maar nu wordt voor iedereen toch ineens zichtbaar hoe belangrijk de kinderopvang voor de economie is. Los van het feit dat ik vind dat ieder kind gebruik zou moeten kunnen maken van kinderopvang omdat het voor het kind zelf zo belangrijk is. Geen kinderopvang, geen ouders die naar het werk kunnen. Zo simpel is het!

Ik hoop dat de hele discussie rondom ‘gratis’ kinderopvang momenteel even in de koelkast mag blijven liggen en dat de brancheorganisaties zich focussen op het grote probleem van het personeelstekort. Volgens mij dringt dit nu eindelijk serieus door in politiek Den Haag en las ik onlangs al de berichten dat de ‘gratis kinderopvang’ nog lang niet gerealiseerd kan worden door de enorme tekorten aan pedagogisch personeel.

‘Dringt het nu eindelijk serieus door in Den Haag?’

Hoe krijgen we alles weer in balans? Weer voldoende personeel in de kinderopvang waarbij we geen zzp’ers meer hoeven in te huren voor 85 euro per uur? Niet alleen in de kinderopvang maar ook in de zorg is er een enorm tekort aan personeel. 140 duizend banen tekort in 2031. Misschien denk je nu: 2031, dat is de ver van mijn bed. Maar we moeten hier nu al op inzetten. Nu al zorgen dat er meer studenten deze richting willen kiezen. Maar hoe krijg je mensen in de zorg en kinderopvang enthousiast wanneer we, qua salaris, achterblijven op bijvoorbeeld het onderwijs?

Het jaarsalaris voor een leerkracht gaat gemiddeld met 5300 euro per jaar omhoog omdat ze het verschil tussen het voortgezet onderwijs en lager onderwijs hebben willen opheffen. Waarom is dát wel mogelijk en is het niet mogelijk om de salarissen van de kinderopvang meer naar onderwijs op te schalen. Dan hebben we alleen al een enorme stap gemaakt in de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Er is dan meer sprake van gelijkwaardigheid en wederzijds respect voor het werk wat ieder doet.

‘Ons salaris blijft achter op het onderwijs’

Ik denk dat er niets mis is aan het verhogen van het salaris. Dat maakt het voor studenten interessanter om te kiezen voor dit mooie vak. Want je wilt ook gewoon kunnen wonen, ook wanneer je alleen bent en alleen alle lasten moet betalen. Wanneer een 2-kamerwoning in Amsterdam gemakkelijk 1200 euro aan huur kost dan ga je dat echt niet redden met het salaris wat je krijgt.

Alle kosten stijgen, maar het salaris stijgt niet of onvoldoende mee. Logisch dat medewerkers dan het risico nemen om zzp’er te worden of bij onderwijs gaan werken. Ik schrijf ‘risico’ omdat er aan werken als zzp’er altijd een risico kleeft en Nederland op het randje staat van een recessie door de energiecrisis. In een tijd van reces wil je zekerheden, en die heb je niet als zzp’er.

De tijd is voorbij dat je dit werk alleen maar doet omdat het een roeping is. Het is werk, hard werken en daar hoor je voor beloond te worden. ‘Hoe kan je dat nou zeggen wanneer we juist enorm moeten investeren in de kinderopvang en de kosten alleen maar oplopen?’ zeggen collega-directeuren tegen mij. Snap ik, maar ik ben van mening dat we iets moeten doorbreken voor het te laat is.

‘ Het is hard werken in de kinderopvang’

We moeten hier doorheen zien te komen en dat kan mede wanneer we ons beroep serieus nemen en dat zichtbaar maken. Maar ook de politiek en de klant moet dat zien. Dat heeft namelijk financiële consequenties. En laten we vooral daar naar kijken in plaats van kijken naar ‘gratis’ kinderopvang.

Want het loopt nu al helemaal spaak en dat los je niet op door de kinderopvang ‘gratis’ te maken. Het is ondertussen twee voor twaalf, geen vijf voor twaalf!

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben al ruim 15 jaar werkzaam pedagogisch medewerkster op een peuterspeelzaal. In al die jaren heb ik veel veranderingen meegemaakt. Veranderingen die niet allemaal ten goede komen van je werk.
    Als eerste moesten de VE kinderen verplicht van 8 naar 12 naar 16 uur per week. 16 uur per week voor een verplicht naar een peuterspeelzaal of kinderopvang is best veel. De Ve regeling gaat alleen pas in vanaf 2,5 jaar. En dat terwijl reguliere kinderen (ouders die kinderopvangtoeslag krijgen) vanaf 2 jaar welkom zijn op een peuterspeelplaats. De kinderen die het zo hard nodig zijn , moeten een half jaar ouder zijn. Waarom? Wie heeft dit bedacht? En waar blijven deze VE kinderen? Zijn deze kinderen in beeld? In de meeste gevallen blijven deze kinderen thuis in een thuissituatie die vaak niet bevorderend is voor hen. Als du als tweeverdiener wel je kind eerder naar een opvang kan brengen dan heeft je kind daar eerder voordeel van. Dan heb ik het nog niet over alle kinderen die uit een 1-oudergezin komen. Deze ouders kunnen ook niet terug vallen op een regeling van de overheid. Oh dat kan wel, dan heb je zoals bij ons in de gemeente de niet KOT-regeling. Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag of waarvan een kind geen VE heeft. Maar helaas kunnen ook deze kinderen pas vanaf 2,5 jaar gebruik maken van de regeling. Het is van de zotte dat als je maar kan betalen dat je kind welkom is vanaf elke gewenste leeftijd, maar val je onder een bepaalde regeling dan kan dit pas vanaf 2,5 jaar. En dat terwijl dit vaak de kinderen zijn die het hardst nodig zijn dat zij naar een opvang/peuterspeelplaats gaan.
    Dan even onze werkdruk. Deze is in de loop der jaren behoorlijk toegenomen. Wij moeten zo veel aanbieden op 1 dagdeel, dat een kind haast niet meer gewoon kan spelen. Er zijn ook echt wel goede zaken bij gekomen die bijvoorbeeld de woordenschat van een kind vergroot. Ik ben afgelopen jaar begonnen aan de BBL opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker nv4. Waarom? Ik wilde graag bij leren, maar ook omdat de eisen voor een PM-er steeds hoger wordt en mijn diploma van 1990 niet meer volstaat aan de huidige eisen van nu. Mijn werkervaring en alle cursussen doen er niet toe. Belachelijk. Tijdens de opleiding moest ik mijn taal 3F opnieuw doen van de examencommissie. Waarom? Omdat ik deze 3F niet verkregen heb bij een een Mbo-opleiding. Nee dat klopt. Wij moesten jaren geleden verplicht massaal deze 3F taal gaan halen en dat hebben wij ook massaal gedaan. En nu tijdens de opleiding volstaat die niet meer? Te belachelijk voor woorden. Dan doe je deze over nieuw en moet je examen doe in lezen en luisteren. Teksten die op Hbo-niveau zijn en die ook nog totaal niks met je werkveld te maken hebben. Ook geen wonder dat een groot gedeelte van de jonge meiden dit examen niet halen. Dan heb ik het nog niet over examen doen in Engels, wat verplicht op deze opleiding en waar je een gemiddeld een 5,5 voor moet halen wil jij een diploma krijgen. Dat geldt ook voor Taal 3F. Dan heb ik het nog niet over het vak rekenen, die je ook tijdens deze opleiding krijgt. Rekenen op 3F. Nu mag je op je examen nog een onvoldoende halen, maar in het nieuwe schooljaar mag ook dit niet meer voor rekenen. Hoezo krijg je tijdens deze opleiding rekenen? Wat moet je daarmee? Ga je met baby’s/ peuters rekenen? Nou ik niet. En bij het rekenen op de opleiding komt dan ook alles aan bod, op Havo niveau. En het dan maar raar vinden dat de jongen meiden die wij in de branche zo nodig zijn, afhaken en voor een ander vak kiezen. Ga eerst eens kijken naar de inhoud van de opleiding. De eisen zijn te hoog. Je kan beter een opleiding voor onderwijs assistent doen dan hoef je in ieder geval niet verplicht slagen voor de taal 3F toets. terwijl deze mensen kinderen onderwijs aanbieden.
    Mee groeien met loon mag ook zeker. Tijdens de hele Lockdown periode waren wij er met elkaar wel en werden wij niet beschermd door extra mondkapjes, een voorrang op de vaccinaties en noem maar op. Wij konden rustig gaan werken met alle hoestende en snotterende kinderen, terwijl ouders positief thuis zaten.
    Valt er dus nog wat te verbeteren in de kinderopvang. Ja absoluut en ga daarover eens met mensen in gesprek die op de werkvloer werken en werk eens mee. pas dan weet je waar je over praat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.