Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog GGD – Uniformiteit bij inspectiebezoeken

Het team toezicht kinderopvang van de GGD Rotterdam-Rijnmond telt dertig toezichthouders. Zij maken deel uit van de afdeling Toezicht & Handhaving. Iedereen in het team is verantwoordelijk voor het bewaken en uitvoeren van de uniformiteit. Zo kunnen we het toezicht op de kinderopvang in de regio op een professionele en kwalitatief goede manier uitvoeren. Hoe zorgen wij voor die uniformiteit? Dat leest u in dit blog.
GGD Kanita Avdic.jpg

De ‘rode loper’ naar uniformiteit

GGD Rotterdam-Rijnmond levert een actieve bijdrage aan landelijke bijeenkomsten, werkgroepen, trainingen en andere ontwikkelvormen, die belangrijk zijn voor het behouden en verbeteren van een kwalitatief goed en transparant toezicht in het land.

Wij werken met ons team continu aan uniformiteit. In alle werkprocessen. Ons beleid is :

  1. leef werkinstructies en richtlijnen -gebaseerd op landelijke afspraken- na:
  2. leg werkafspraken en procedures vast (bijvoorbeeld naar aanleiding van een ingebrachte casus);
  3. organiseer werkgroepjes die zich in verschillende onderwerpen en vraagstukken (grijze gebieden) verdiepen. Bijvoorbeeld over de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

De vier geboden van uniformiteit

Het team toezicht kinderopvang heeft vier uitgangspunten of ‘vier geboden ’ :geformuleerd.

  • Wijs iedereen op zijn of haar professionele verantwoordelijkheid;
  • Bevorder ‘benadering in de geest van de wet’;
  • Bied ruimte voor verschillen: die verschillende inbreng, achtergrond en deskundigheid van een toezichthouder kunnen juist van toegevoegde waarde zijn. Benut deze door die specifieke deskundigheid in te zetten voor het team;
  • Wees realistisch, verwacht niet dat toezichthouders elkaars kloon worden.  

Discussie en overleg

Elke tweede donderdag van de maand discussiëren de teamleden met elkaar. Of geeft één teamlid een presentatie over een vooraf afgesproken onderwerp, bijvoorbeeld het vierogenprincipe. Elk kwartaal helpen collega’s elkaar, tijdens een intervisiebijeenkomst, om (nog) beter te worden in hun werk. Zij gebruiken daarbij hun ervaringen uit bijvoorbeeld de pedagogische praktijk en met de bejegening.

Daarnaast is er dagelijks overleg tussen de collega’s over een bepaald onderwerp of een situatie die zich die dag heeft voorgedaan. Ook blijven we investeren in de deskundigheid van medewerkers, bijvoorbeeld met trainingen.

Rapporteren
Wij rapporteren ook op een uniforme manier, waarbij we gebruik maken van een format. Daarnaast toetsen de collega’s elkaars rapporten. Ook lopen we mee met  inspecties van collega’s. Dat is vooral belangrijk bij het handhaven van een complexe locatie.

Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe de dertig toezichthouders van de GGD Rotterdam-Rijnmond ‘de rode loper’ naar de uniformiteit hebben ontworpen, deze toepassen en bewaken.

Blogs GGD

De GDD publiceerde al meerdere weblogs op Kinderopvangtotaal met iedere keer een andere auteur.
Lees hier een aantal GGD-blogs terug

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.