Van de drie basisvoorwaarden die nodig zijn om creativiteit te stimuleren is deze het meest uitdagend. Dat komt omdat het gaat over hoe je reageert op dat wat kinderen doen en zeggen. Dit is natuurlijk voor een groot deel bewust. Je bent immers professioneel opgeleid. Echter worden jouw reacties ook voor een gedeelte onbewust gevormd. Ze komen voort uit jouw opvoeding, overtuigingen, opleiding en datgene wat je tot nu toe in je leven bent tegen gekomen. Door hierover bewustwording bij jezelf te creëren kun je reflecteren op je werk, je reacties en daarmee je pedagogische begeleiding naar kinderen verder ontwikkelen.
Ben je iemand die perfectionistisch is? Heb je vroeger wel eens gehoord dat je je tekening wél binnen de lijntjes moet kleuren? Hoe ga je om met onverwachte omstandigheden op de groep? Wat denk je als een kind iets anders gaat doen dan dat jij voor ogen had? Het is interessant om eens over deze vragen na te denken in relatie tot een creatieve activiteit. Welk effect heeft het antwoord dat je geeft op de manier van kinderen begeleiden? Dit is best lastig en vooral wil ik aangeven dat alles goed is. Het gaat er alleen om dat het interessant is om eens bewust te kijken naar je manier van werken en je reactie op kinderen tijdens creatieve activiteiten.
In eerdere blogs schreef ik al over de goede bedoelingen die we hebben om kinderen te ondersteunen en helpen. Een praktijkvoorbeeld hiervan is dat we een boom voortekenen en dat het kind die zelf mag verven en plakken met gekleurde papiertjes. Een heel leuke activiteit, alleen door het voor te tekenen sturen we het kind al in een bepaalde richting. De vorm van de boom is immers al bepaald door een volwassene. De kunst voor ons als volwassenen is dus om dit helpen los te laten. En het kind zelf een boom te laten schilderen met eigen gekozen kleuren.
‘Knip minder voor, laat kinderen zelf kleurtjes kiezen, laat kinderen zelf de vormen knippen’
Probeer hier de komende tijd eens mee te experimenteren. Knip minder voor, laat kinderen zelf kleurtjes kiezen, laat kinderen zelf de vormen knippen en tekenen. Observeer tijdens zo’n activiteit jouw gedachten. Vind je dit gemakkelijk om los te laten? Wil je kinderen snel helpen? Ben je huiverig voor reacties van ouders of chaos?

Creativiteit en creatieve processen begeleiden gaat altijd over kindvolgend werken. Het maakproces, dus het verven, kleuren mengen, papiertjes plakken en karton knippen is altijd belangrijker dan het eindresultaat.
Ik ben erg benieuwd hoe dit wordt ervaren door jullie. Deze blog vormt een aanzetje tot het nadenken over jouw manier van kinderen begeleiden. Wil je ondersteuning in hoe jij creativiteit bij kinderen kan stimuleren of hoe je je gedachten hierover kan onderzoeken? Schroom niet om contact op te nemen via Instagram @projectbureaubuitendelijntjes of buitendelijntjes@gmail.com
Veel plezier!
‘Wat ik zo leuk vind aan kinderen is dat zij de wereld nog onbevangen bekijken. Dit levert vaak hilarische opmerkingen en situaties op. ‘’Wat een mooie dag voor slecht weer, Jens (4)’’ las ik via @omdenkennederland op Instagram. Geweldige opmerking toch? Kinderen denken in oplossingen en zien een ‘probleem’ juist als een uitdaging.’ Lees hier deel 2 van deze serie: een aanleiding om de fantasie te prikkelen