Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Esther Boverhof – Loon versus betaling

Een pedagogisch ,edewerk(st)er (pmer) is in dienst van de organisatie. Je hebt een bepaalde bescherming vanuit je werkgever. Je bent verzekerd, je krijgt je loon, je hebt secundaire arbeidsvoorwaarden, een CAO. Allemaal heel gewoon. Je staat er eigenlijk niet eens bij stil. De laatste tijd zijn veel pm'ers hun baan niet meer zeker of zelfs al kwijt. Een aantal van hen besluit om gastouder of nanny te worden.
Blog Esther Boverhof - Loon versus betaling
Foto: ANP Photo

Het valt mij op dat pm’ers zich niet altjd realiseren dat je als gastouder of nanny zelfstandige bent en vooral, wat dat inhoudt. Of je nu ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel of niet, je bent zelfstandige. Dit heeft uiteraard voordelen. Als zelfstandige ben je vrijer, je kunt je eigen tarieven vaststellen, binnen de wet kun je je eigen regels bepalen.

Het heeft ook nadelen: je hebt geen collega’s, het houdt in dat het niet vanzelfsprekend is dat je elke maand loon krijgt, je hebt geen bescherming vanuit je werkgever en er zijn geen secundaire arbeidsvoorwaarden. Je verdient je geld afhankelijk van het aantal kinderen dat je opvangt en het aantal uren dat je werkt. Als een ouder niet betaalt, is er niet automatisch iemand die daar achtergaan gaat. In veel gevallen zul je dat zelf moeten doen.

‘Er zijn veel gob’s die precies doen wat ze moeten doen. Maar als jij het belangrijk vindt dat ze jou als gastouders of nanny méér faciliteren, zul je daar zelf op moeten letten’

Wat kan het gastouderbueau (gob) hierin voor jou betekenen? Een gob heeft volgens de wet kinderopvang de kassiersfunctie. Dit betekent dat zij het geld innen van de ouders en dit aan de gastouder of nanny doorbetalen. Betekent dit nu ook dat ze herinneringen en aanmaningen sturen? Nee, dat betekent dit niet automatisch. Als gastouder en nanny ben je daar zelf verantwoordelijk voor.

Er zijn veel gob’s die precies doen wat ze moeten doen. Ze voldoen aan de eisen van de wet. Als jij het belangrijk vindt dat ze jou als gastouders of nanny méér faciliteren, zul je daar zelf op moeten letten of naar vragen. Veel gob’s verzorgen namelijk wél het traject na betalingsachterstand. Ze sturen een herinnering, bellen de ouders op, sturen een aanmaning en zetten een incassotraject op als het nodig is. Kortom, ze ondersteunen jou hierin. De kans is groter dat er uitbetaling plaats vindt. Sluit je je aan bij een gob, vraag hiernaar, laat je vooraf goed informeren en ga met het gob in zee waar je je goed bij voelt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.