Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Elmer Oosten – Nieuw schooljaar

Al zijn we in Utrecht ‘pas’ twee weken weer bezig met het reguliere bso leven, de zomervakantie lijkt al een hele poos terug. Het grootste vlieg- en kunstwerk vindt toch vaak aan het begin van het schooljaar plaats want dan is het alle zeilen bijzetten om de kinderen goed te ontvangen.
Blog Elmer Oosten - Nieuw schooljaar

Onze bso is met circa 180 kinderen per dag een heus mierennest en dan is het in de eerste week echt even zoeken uit welke groep ze van school komen en naar welke bsogroep ze moeten. Bijna de helft van alle kinderen schuift misschien wel een groep door op de bso en daar zijn ze zich echt niet allemaal bewust van als ze uit school komen. Ook zijn er nieuwe kinderen die dit schooljaar voor het eerst bij ons zijn. Dus dat is voorstellen, gerust stellen en uitleggen wat er gaat gebeuren en op wie ze moeten letten. Vervolgens hebben we op de bso wat groepen verhuisd en dit is voor de kinderen die al bij ons waren ook nog wel is verwarrend.


‘Ooh zit hij/zij een groep verder? En waar is dat dan?’

Zo loop ik met één van de kinderen die voor de vakantie nog bij mij op de groep zat het gebouw binnen en vraagt hij of ik nog op de groep sta. Ik zeg: ‘ja, hoezo?’ ‘Ow gezellig dan zitten we weer bij elkaar.’ Maar helaas, hij bleef voor de vakantie maar vragen of hij een groep door mocht dus heb ik hem in overleg een groep doorgeschoven. Hij was er zeker aan toe. Daar totaal niet aan denkend geeft ie nu de voorkeur voor wat hij gewend is. Maar nadat ik het hem heb uitgelegd en verteld dat de meeste leeftijdsgenootjes ook daar zitten, valt het kwartje weer en vertrekt hij opgetogen naar de volgende groep.

Aan het einde van de dag komen de ouders hun kinderen weer ophalen. Maar ook voor hen is het vaak puzzelen. “Ooh zit hij/zij een groep verder? En waar is dat dan?” is een veel voorkomende reactie. En al is hier zeker over gecommuniceerd, ouders en kinderen denken er niet altijd aan.

De eerste 2 weken vliegen zodoende voorbij. Het ophalen uit school vergt wat meer tijd omdat je dubbel naloopt of je iedereen hebt. Het opstarten van de groep verlaat daardoor wat. Je maakt de administratie in orde, je laat de kinderen spelen en vervolgens opruimen. Ouders komen eventueel eerder omdat het de eerste week weer is.

En nu zit ik rustig op maandagochtend in de 3e week te typen en kijk ik uit naar wat de middag mij zal brengen. De eerste rommelige weken zijn voorbij en nu iedereen gewend is, zal de bso rustig zijn gangetje weer gaan vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.