Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog De Orde – Zorgen voor de kinderopvang

De kinderopvang is op dit moment op zoek naar koers voor de toekomst. Iedereen met en zonder verstand van de branche heeft een mening en ideeën. Overal in het land, onder diverse paraplu's, zijn praatgroepjes ontstaan die brainstormen over de toekomst. Politici doen tussendoor een duit in het zakje door iets te roepen, zonder fundering. Gewoon omdat dat kan.
Blog De Orde - Zorgen voor de kinderopvang

Er is op zijn zachtst gezegd onrust in de branche zelf en dit wordt mede in stand gehouden door goedbedoelde adviezen en acties van buitenaf.

Laten we als metafoor een boom nemen. Een boom is noodzakelijk voor de zuurstof van de mens. Deze boom heeft de afgelopen jaren zwaar te lijden gehad doordat de wereld om hem heen in verbouwing was. Heftrucks reden tegen hem aan en zijn grond, schors en bladeren zitten onder het bouwstof. Gedurende de tijd van deze verbouwing was er geen verzorging, geen mest, geen hovenier die hem snoeide op het juiste moment. De boom leeft nog door de wortelen die hij in betere tijden ver heeft uitgezet onder de grond. Toch is de boom door zijn reservekracht heen nu en heeft het een en ander nodig om te overleven. Wat?

Rust: geen heftrucks meer die maar tegen hem aanrijden. Voeding: schoon water en zonlicht. Zorg: een hovenier die op de juiste tijd de dode takken snoeit en zorgt voor mest op zijn grond.

‘De kinderopvang heeft elkaar nu nodig om koers te bepalen’

De kinderopvang nu.

Goede kinderopvang is een must in een beschaafde maatschappij. Rust: geen kwade media die ieder incident uitvergroten ten koste van de hele branche, geen politici die maar iets roepen om het roepen en geen goedbedoelde bemoeienis van partijen die zelf geen kinderopvang zijn. Voeding: in de kinderopvang hebben we elkaar nu nodig om koers te bepalen. Met elkaar kunnen wij de standaard bepalen van de kwaliteit en wat wij daarvoor nodig hebben. En zorg: een eerlijke verdeling van de kosten van kinderopvang is noodzakelijk. De overheid zal haar gelijke deel weer moeten gaan dragen en wet- en regelgeving dusdanig aanpassen dat deze reëel en werkbaar is.

Dat het hoog tijd is voor actie? Ja! Maar wat de Orde betreft geconcentreerd en doordacht. Laten wij door de bomen het bos weer zien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.