Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog De Orde – Ouders moeten Den Haag gaan adviseren

De politiek zegt te gaan werken aan het verminderen van de regeldruk in de kinderopvang. Dit blijkt Haagse blabla want wat daarop volgt zijn nog meer regels. Zoals de continue screening van medewerkers en het vierogenprincipe. Verder is er tot nu toe nog geen regel versoepeld of verdwenen. Het adviesrecht van ouders past volledig in dit straatje.
'De ondernemer/ directeur van zo'n bedrijf is de enige die begrijpt welk tarief redelijk is'
'De ondernemer/ directeur van zo'n bedrijf is de enige die begrijpt welk tarief redelijk is'

Tijdens een debat over het wetsvoorstel Verzwaring adviesrecht van ouders, luisteren wij als kinderopvangliefhebbers met belangstelling. Maar ook daar blijkt dat de wind gedraaid is en meningen veranderd zijn. Nog meer Haagse blabla dus.

Begrijp ons goed: een goede relatie met ouders maakt mede de kwaliteit in de kinderopvang. Als kinderopvangondernemers willen wij juist graag dat ouders meedenken en meedoen in de kinderopvang. Maar dat ouders dringend advies moeten geven over de tarieven, is in onze ogen meer dan vreemd. Waarom? In 2005 bedacht toenmalig minister de Geus dat het tijd werd voor marktwerking in de kinderopvang. Dat betekent dat kinderopvangorganisaties bedrijven zijn geworden. Zij moeten inspelen op de vraag van ouders, kwaliteit bieden, onderscheidend zijn en de concurrent goed in de gaten houden. Deze zaken maken alleen al dat de tarieven marktconform zijn. De ondernemer/ directeur van zo’n bedrijf is de enige die begrijpt welk tarief redelijk is.


‘Waar is de zin van deze poppenkast?’

Natuurlijk willen ouders betaalbare kinderopvang. Dat wil de branche zelf ook voor ouders. Deze marge zit helaas niet bij de organisaties, maar bij de overheid. Door de draconische bezuinigingen op de tegemoetkoming in kinderopvangkosten vanuit de overheid, is de rek eruit bij alle organisaties. Ieder jaar zitten de ondernemers/directeuren met ouders aan tafel om ’toestemming’ te vragen voor een minimale verhoging om de hogere lonen, huren, kortom: de inflatie, te kunnen betalen. Dit zijn zinloze en soms lastige gesprekken.

Ouders hebben het gevoel dat zij hun adviesrecht daar moeten laten gelden en de ondernemers willen hun organisatie gezond houden maar ook hun ouders/klanten tevreden houden. Waar is de zin van deze poppenkast? Hoe brengt dit de kinderopvang op een hoger plan en hoe helpt de marge van 1 tot 3 procent ouders om de kinderopvang weer betaalbaar te maken? Als er nou eens een wet komt waarbij ouders het recht krijgen om regelmatig met de minister te mogen praten in Den Haag over de tegemoetkoming van de overheid in de kosten van de kinderopvang…

De Orde is benieuwd wat er dan voor adviezen komen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.