Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog De Orde – Orde op zaken

Energie! Dat is de basis van de Orde van de Nederlandse Kinderopvang. Soms kun je de energie in elkaar vinden en ontstaat er iets moois. Zo ging dat bij de Orde ook. Door een mooie mix van passie, herkenning en energie ontstond er een groep vrouwen die zich wilden inzetten voor het verbeteren van het negatieve imago van de kinderopvang. Want wees eerlijk, daar valt nog wel iets te behalen. Zo’n drie jaar lijkt de kinderopvang de speelbal te zijn van de overheid en de media. We rollen alle kanten op, behalve de goede.
Blog De Orde - Orde op zaken

De Orde van de Nederlandse kinderopvang werd geboren aan de keukentafel, neuzen dezelfde kant op, pot koffie op tafel en koekjes om ons ongenoegen weg te eten. Maar hoe zet je ongenoegen om in iets goeds, iets beters, iets wat de kinderopvang in een ander licht moet plaatsen, bij voorkeur zonlicht?

We voelen ons heel wat, hebben mooie netwerken en mogelijkheden om mensen ons verhaal te laten horen. Maar ons imago veranderen terwijl de pers de kinderopvang telkens weer als negatief kopstuk weet te plaatsen? Dat voelt bijna als een onmogelijke opgave. Aan de andere kant moet je met energie wél iets doen. Daar komt een ongelooflijke dosis aan kansen door vrij die in ieder geval ‘iets doen’.


‘Dat doet iedereen al’ ….. ‘het kind centraal stellen’, hoor ik u zeggen. Maar volgens ons is dat niet waar’Niet iedereen zal de Orde waarderen om wat ze doen. Dat realiseren wij ons goed. Maar dat nemen wij op de koop toe. We willen dingen laten bewegen, mensen laten nadenken, het kind centraal stellen. ‘Dat doet iedereen al, het kind centraal stellen’, hoor ik u zeggen. Maar volgens ons is dat niet waar. Een Branche is voor de organisatie, Boink voor de ouder, de Orde voor het kind. Natuurlijk zijn er genoeg raakvlakken en daar zien wij de meerwaarde van in. Wij denken bij ieder overleg aan de keukentafel opnieuw éérst vanuit het kind.

Daarom vinden wij het ook niet belangrijk dat wij de nieuwsgierigheid van sommige mensen niet zullen belonen door onze namen te noemen. Daar gaat het ons niet om. Wij hoeven geen titel, geen selfie en geen ‘dat zijn zij’. We doen het op onze manier. Het enige, waarin wij kracht willen uitstralen, is onze naam, ‘de Orde van de Nederlandse Kinderopvang’, en de berichten die wij laten ontstaan…gedacht vanuit het kind.

Binnenkort lanceren wij onze website en onze facebook-pagina. Tot die tijd twitteren wij in de rondte wanneer wij denken dat we iets willen laten bewegen of het nodig achten dat de kinderopvang in het zonnetje moet staan of de aandacht ergens naar uit moet gaan. Misschien niet altijd even subtiel, maar wel met het doel om de kinderopvang waardig neer te zetten. En daar gaan wij ons stinkende best voor doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.