Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog De Orde – Ging het alleen maar om IKK

De branche is in onrust, vragen, veronderstellingen, zoekend naar antwoorden. Bij de informatiebijeenkomst over de IKK werd dat meer dan duidelijk. Onrust in de zaal, boosheid over het proces, vragen en irritaties.
Orde van de Kinderopvang.jpg
'Door al die IKK-commotie vergeet je bijna dat de branche nog veel meer te wachten staat.'

Logisch, want nét nu de meeste organisaties zich weer aan het herstellen zijn na de crisis, komt er een nieuwe wetgeving aan die, zonder degelijk onderzoek en onderbouwing, per 1 januari 2018 zal worden ingevoerd.

‘Na het invoeren van de wet zullen we onderzoeken wat de effecten zijn’!

Even denk je het verkeerd gehoord te hebben, maar, het ministerie zei dat echt: ná het invoeren van de wet zullen we onderzoeken wat de effecten zijn. Dit is toch de omgekeerde wereld? Je onderzoekt toch eerst de mogelijke gevolgen voordat je iets gaat veranderen?

Enorme consequenties op de personele roosters, het softwaresysteem, vierkante meters, baby-groepen, om maar wat te noemen. Maar vooral; de financiële gevolgen! Onze branche begint nét weer de cijfers uit het rood te krijgen. Uitleg, antwoorden, voorlichting, het gaf meer onrust in de zaal en mensen gingen, ondanks de goede organisatie, met meer zorgen weg dan waarmee zij gekomen waren.

Maar door al die IKK-commotie vergeet je bijna dat de branche nog veel meer te wachten staat. Want denken jullie werkelijk dat de Directe Financiering vlekkeloos gaat verlopen? Vergeet het! Na overleg is er geen oplossing gekomen voor de risico’s wanneer ouders niet betalen. En om te verwachten dat bij DUO alles vlekkeloos gaat verlopen, is ook een utopie.

‘Het lijkt heel wat, maar het is niet in vergelijking tot wat het ons allemaal gaat kosten’

En dan gaan we nog even van IKK naar IKC. Het Taskforce-verhaal en de daarbij behorende adviezen zullen ook nog heel wat voeten in aarde hebben. Leuk hoor, al die plannen rondom samenwerking, maar heb je de berichten ook gelezen over de ‘kloof tussen kinderopvang en onderwijs’? Een ‘huwelijk’ tussen onderwijs en kinderopvang terwijl we in een soort van ‘scheiding’ met elkaar zitten. Wie krijgt de regie, wie het geld, onder welk ministerie gaan we dit brengen?

Doen we er ook nog een ‘Harmonisatie-sausje’ overheen om het makkelijk te maken. Misschien zijn al heel wat peuterspeelzalen ‘geharmoniseerd’ maar lang niet iedere peuterspeelzaal. En voldoen aan de wetgeving, de twee gediplomeerde medewerkers op de groep, aantal kindplaatsen, is maar één dingetje. De financiële situatie gaat enorm veranderen en ondanks dat er geroepen wordt dat ‘we’ er 60 miljoen bij krijgen moeten we wel constateren dat het een verschuiving van potjes is. Het lijkt heel wat maar het is niet in vergelijking tot wat het ons allemaal gaat kosten.

Kortom, IKK is maar een onderdeel van alle toekomstige veranderingen in de kinderopvang. Daar gaan heel wat man-vrouw-uren inzitten. Met een tekort aan PM’ers op de arbeidsmarkt ligt daar ook nog een leuke uitdaging!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.