Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Corina Hülsman – Putmeester

Bij een oude waterput in het Limburgse Roermond was er ineens een link met mijn werk als kwaliteitsmedewerker. Vorig weekend maakte ik daar een stadswandeling met een gids die in geuren en kleuren vertelde over de historie van deze plek. Van heksenjacht tot bezettingen, van alles kwam aan bod. De gids vertelde dat er vroeger bij waterpunten in een stad ‘putmeesters’ werden aangesteld.
Blog Corina Hülsman - Putmeester

Putmeesters hielden toezicht op het correct gebruik van de put, zoals het netjes afsluiten met een deksel na gebruik. En zij zorgden er bijvoorbeeld voor dat lokale slachters hun gereedschap niet schoonwasten bij het drinkwater. Het was tevens een vrij sociaal beroep, omdat ze te maken hadden met zowel de gebruikers van de put als het stadsbestuur.

Bijzonder om te horen dat men honderden jaren geleden al mensen hadden die ‘kwaliteit’ (in dit geval van de drinkwatervoorziening), in de gaten hielden. Ook ik houd me, als moderne putmeester, samen met mijn collega’s, bezig met water. Binnen wordt de kraan op de verschoonplek bijvoorbeeld niet gebruikt om flesjes voor babyvoeding mee te vullen. We hebben tevens richtlijnen voor het gebruik van zwembadjes, erg relevant met dit heerlijke weer! Er wordt bijvoorbeeld gelet op de watertemperatuur, want onderkoeling zit in een klein hoekje als een badje wordt gevuld met ijskoud leidingwater. Legionella is ook een gevaar, dus worden de waterslangen voor gebruik eerst goed doorgespoeld.


‘Ook ik houd me, als moderne putmeester, samen met mijn collega’s, bezig met water’

Overigens zijn er meer tips voor warm weer:

  • Zorg voor voldoende schaduwplekken en houd kinderen onder één jaar uit de zon.
  • Tussen 12.00 en 15.00 uur is het aan te raden allemaal in de schaduw te blijven.
  • Zorg voor gepaste activiteiten, dus ga niet hele drukke spelletjes doen in de hitte. Pas op met zoetigheden buiten, dit trekt wespen aan. Wil je toch een sapje drinken, gebruik dan een rietje, dat is al veiliger.
  • Smeer kinderen in met zonnebrandcrème voordat ze buiten gaan spelen. Gebruik hiervoor minstens factor 30 en denk ook vooral aan plekken als de nek, neus en oren. Herhaal dit iedere twee uur, of vaker bij waterspel.
  • Gebruik luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon.
  • Bij het spelen in gebieden met veel bomen en bosjes helpt het bedekken van armen en benen bij het voorkomen van tekenbeten. Controleer na het spelen in deze omgeving de kinderen op teken. Mocht er een teek gevonden worden verwijder deze dan correct en meld het eventueel bij de huisarts (zeker bij verkleuringen van de plek!).

Maar vooral ook… geniet van het prachtige weer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.