Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Corina Hülsman – Kosteloos materiaal

Dit jaar zijn er weer wat meer thuisblijvers in Nederland. Mensen die hun vakantie vanuit huis vieren in plaats van in het buitenland. Crisis is het namelijk nog steeds. Iedereen is wat voorzichtiger met grote uitgaven. In plaats van over verre oorden wordt er nu nagedacht over leuke dingen om in de buurt te doen.
Blog Corina Hülsman - Kosteloos materiaal

‘Necessity is the mother of invention’ is een Engels spreekwoord dat mooi past in de huidige tijd: wanneer de behoefte aan iets zo groot is, vind je wel een manier om erin te voorzien. En dat is precies zo met het verzinnen van leuke activiteiten die weinig geld kosten. Of, het maken van mooie spullen in plaats van alles nieuw kopen. Een hele leuke uitdaging!

Bij KinderRijk gebruiken we veel ‘kosteloos materiaal’. We hebben zelfs opgenomen in onze verstigingschecklists welk  materiaal  aanwezig hoort te zijn. Kosteloos materiaal zijn huishoudelijke voorwerpen en materiaal dat anders weggegooid zou worden. Denk aan toiletrolletjes, een vergiet, lepels, eierdozen etc. Omdat het geen voorbestemd speelgoed is, zoals veel van het standaard plastic speelgoed uit de winkel, nodigt dit materiaal uit om op ontdekkingsreis te gaan. Daar hebben we twee vliegen in één klap: gratis én creatief.


‘Een oude broodrooster is hartstikke leuk om uit elkaar te halen of om een robot mee te bouwen’

Voor iedere leeftijd is er wel wat te bedenken. Voor de allerkleinsten zijn bijvoorbeeld doekjes en kommetjes leuk om mee te ontdekken. Peuters kun je met dit warme weer blij maken met een pannetje water en een kwast, hartstikke leuk om buiten op de tegels tijdelijke schilderijen mee te maken. Met een beetje gras en blaadjes erbij kun je ook nog ‘heksensoep’ brouwen. Oudere kinderen kunnen aan de slag met oude lakens, grote kartonnen dozen en takken. Of, knutselen met lege flessen, wc-rolletjes, rietjes en touw. En een oude broodrooster is hartstikke leuk om uit elkaar te halen of om een robot mee te bouwen.

Alle bovengenoemde voorbeelden van kosteloos materiaal prikkelen de kinderen tot ontdekken, veel meer dan (duur) speelgoed uit de winkel, dat vaak maar één of twee speelfuncties heeft. Inspiratie nodig? Op Pinterest is veel te vinden, zoals vlinders gemaakt van wc-rollen en insecten van flessendopjes. Op deze pagina zie je melkpakken omgetoverd tot uiltjes en heuse ‘flesvliegen’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.