Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Klein Kamperen

Al enige tijd organiseren we wandelingen in de verschillende regio’s van Wiedewei. Deze wandelingen wandelen we met ouders en kinderen. Het doel van de wandelingen is ouders en kinderen mee te nemen in de ontdekkingen van de natuur. Zo dichtbij en vaak over het hoofd gezien, het onthaast wandelen.
blog-carola-winter-klein-kamperen
Foto: Carola Winter

Zo zijn we op ontdekking gegaan in de bossen van Kapelle, alwaar we kaboutersporen ontdekten en een mooie wandeling maakten door de fruitbomengaard. In Barendrecht hebben we al meerdere ontdekkingen gedaan. Zo hebben we een prachtige wandeling gemaakt in de Carnisse Grienden, een natuurgebied wat bestaat uit zeldzame zoetwatergetijden-grienden. In de wilgen groeien de meest bijzondere gewassen en ook vinden we veel beversporen in dit waterrijke gebied. Ook hebben we het trimparcours ontdekt tijdens een van de wandelingen, toen net aangelegd, inmiddels al door velen bezocht.

In Zierikzee zijn we ook op onderzoek uitgegaan met ouders en kinderen. In de nabije omgeving was van alles te beleven: kleine ondiepe slootjes, een weiland vol met de mooiste bloemen en… molshopen. In Ouddorp zijn we gaan wandelen naar een natuurgebiedje waar we allemaal ondiepe wateren ontdekten, kleine dijkjes en mooie springplekken. De wandeling in Ouddorp liepen we, goed gekleed, in de regen.

Deze keer blijven we dichter bij huis en zijn ouders niet betrokken bij de activiteit. We blijven op het plein en gaan: Klein Kamperen. De activiteit is gestart in Barendrecht, alwaar binnen een grote tent werd gebouwd door een touw te spannen en daar een groot gordijn over te spannen. De tent nodigt meteen uit om eronder te kruipen en aan het kokkerellen te slaan. De vaste ingrediënten bij de tent zijn namelijk een oud gourmetstel, dat dienstdoet als koude BBQ, en allerlei keukeninstrumenten in de vorm van roestvrijstalen schalen, houten schaaltjes en wat roergerei. Bij het kamperen horen allerlei activiteiten, zoals: hout sprokkelen voor het kampvuur, kleurige herfstblaadjes zoeken voor in de salade, maar ook het vinden van lange stokken voor de “bladmallows” (bladeren op een stok in plaats van marshmallows).

‘Als kleine detectives gaan de kinderen op zoek naar alle ingrediënten’

De tweede tent werd opgebouwd tussen de enorme wilgen in de tuin van Sommelsdijk. Terwijl het tentdoek wordt gespannen, keutelen de kinderen in het rond op zoek naar boomstammetjes om de tent te stutten. Er heerst volop bedrijvigheid en de kinderen gaan op onderzoek op het groene plein.

Naast al de gebruikelijke uitdagingen zijn er 20 gele golfballen verstopt, deze ballen zijn voor in de enorme ketel, waar we moddersoep in gaan maken. Als kleine detectives gaan de kinderen op zoek naar alle ingrediënten. De kar die ik meebracht om de materialen te vervoeren doet dienst als verzamelwagen en vindt zijn weg op het gehele plein, met wisselende bestuurders. De kinderen gaan ieder op hun eigen manier mee in de beleving van die ochtend, waar de tent het middelpunt vormt.

Gelukkig blijft de tent een paar dagen staan en kan er naar hartenlust gekampeerd worden deze week.

Voor de Wiedewei-vestiging in Haamstede toog ik, met een collega, naar het bos om wat klein materiaal te sprokkelen. We hadden een duidelijke missie: enkele grote takken en wat dennenappels. Dat liep anders dan gedacht. Lees de vorige blog van Carola
Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.