Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – Vies worden mag!?

Het is oktober en de herfst zit alweer in de lucht. In de kinderopvang komen de herfsttafels en bladerencollages tevoorschijn en meestal is het nog lekker weer om buiten te spelen. En dat buitenspelen is heel belangrijk, zeker voor de kleintjes. Zo leren ze hun fysieke grenzen en mogelijkheden kennen.
blog-bennita-blocq-vies-worden-mag
ArtMarie / Getty Images / iStock

En soms vallen ze daarbij een gat in hun broek of vallen ze met hun hele jas in de modder. Het ene kind boeit het niet dat ze vies wordt maar er zijn ook kinderen die helemaal uit hun dak gaan! Ze hadden hun mooiste kleren aan en hun mama/papa of verzorgende had ze op het hart gedrukt dat ze niet vies mogen worden of gescheurd of slordig thuis mogen te komen. Arme lieverd, denkt de pm’er dan. Wat maken die kleren nou uit? Een beetje vies worden kan toch geen kwaad. Wat een rare of wat een vreemde ouders.

Hoe ga jij daarmee om? Is dit een gesprek waard met de ouders? Is dit kindermishandeling? Of is dit onmacht van de ouders? Zijn het overbezorgde ouders, of ouders die geen zin hebben om de kleertjes steeds te wassen of de kinderen te verschonen? Ouders die misschien alleen maar bezig zijn met hun eigen uiterlijk en dat van hun kinderen? Mogen de kinderen helemaal niet buitenspelen, moeten ze altijd ‘netjes’ zijn?

‘Of zit er wat anders achter en maak jij je zorgen?’

Of zit er wat anders achter en maak jij je zorgen? Heeft dat kindje juist jouw hulp nodig? Als je het niet uitspreekt en met je collega je verwondering bespreekt, kom je er zeker niet achter. Kinderen moeten toch lekker kunnen spelen zonder dat zij zich druk maken over hun uiterlijk of mooie kleren? Ga je met de ouders in gesprek hierover?

Het is wel een terugkomend probleem en de jij maakt je als pedagogisch professional elke keer druk over dat kind dat niet vies mag worden tijdens jullie leuke buitenspel. Misschien trek je dat kind zelfs even andere kleren aan. En vlak voordat de ouders komen trek je de mooie kleertjes weer aan. Toch wel een gekke situatie. Maar zeker wel eentje die vaker voorkomt in de kinderopvang.

Dus ga met de ouder(s) hierover in gesprek, kaart het aan en dan sta je soms versteld van de reacties van de ouders: ‘Oh, ik dacht dat ze juist heel verzorgd en netjes naar de opvang moesten komen’; ‘Ik heb maar één stel nette kleren voor hem/haar’; ‘De wasmachine is stuk en geen geld voor een nieuwe’; ‘Ik houd niet van vieze kinderen in mijn auto’; ‘Oh. Maar ik heb nooit gezegd dat ze niet vies mag worden, dat is haar eigen fantasie’; ‘Buitenspelen mag wel, maar dan geef ik ze oude kleren mee’.

En als je bovenstaande weet, kan je samen met de ouders naar een oplossing gaan kijken en kan het kindje hopelijk lekker mee gaan doen met jullie leuke buitenspel.

Tijdens een training aan kinderopvangmedewerkers over de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, vertelt een mannelijke pm’er over een trauma uit zijn verleden. Het verhaal is schokkend, maar Bennita Blocq wil daarmee aandacht vragen voor leed achter de voordeur. Hoe kun je als pm’er ingrijpen? Lees de vorige blog van Bennita
Bennita Blocq is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens de vele therapie-momenten aan huis zag ze letsel waarbij in de verwijzing ‘gevallen, gestoten of onduidelijke oorzaak’ stond. Haar onderbuikgevoel gaf aan dat er iets niet klopte. In 2012 besloot zij, via een scholing bij de politie, om Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te worden en uiteindelijk ook trainer voor Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld. De kinderopvang is haar specialiteit: sinds 2008 geeft zij cursussen kinder-EHBO en BHV-opleidingen aan pm-ers. Haar insteek is om volwassenen handvatten te geven die nodig zijn om kinderen veilig op te laten groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.