Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Bennita Blocq – Vertrouwenspersoon in de kinderopvang

Vlak voor de kerstvakantie mocht ik nog aan een groep pedagogisch medewerkers van een kleinschalige kinderopvang in Almere de training geven over de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Het was de tweede keer dat ik daar kwam en de sfeer was heel relaxed en de lichtjes van de kerstboom gaven veel gezelligheid.
blog-bennita-blocq-vertrouwenspersoon-in-de-kinderopvang
Foto ter illustratie franckreporter / Getty Images / iStock

We kwamen al snel op het onderwerp ‘vertrouwenspersoon en grensoverschrijdend gedrag’. Ook omdat dit volop in het nieuws stond met Matthijs van Nieuwkerk en de problemen op de werkvloer.

En toen kwam de vraag van sommige pedagogische professionals waar zij naar toe konden met eventuele eigen ervaringen van grensoverschrijdend gedrag bij een van hun collega’s.

Er kwamen meteen lieve reacties van de aanwezige leidinggevende en de eigenaar van het kinderdagverblijf, die duidelijk aangaven dat zij de aangewezen personen zijn als er iets niet goed gaat op de werkvloer en dat je bij hen ook altijd terecht kan als je een klacht hebt of problemen hebt met een collega.

‘Ik voelde het al aankomen, de ‘wat als’ vraag’

En ik voelde het al aankomen, de ‘wat als’ vraag. Want stel dat je een klacht hebt over een leidinggevende of zelfs over de eigenaar. Wat dan? Bij wie kan je dan terecht?

De leidinggevende en de houder van de kinderopvang gaven aan dat ze al een tijdje in overleg waren over het aanstellen van een extern vertrouwenspersoon*. Ze wilden het zo laagdrempelig mogelijk maken voor de pedagogische professionals, dus de vertrouwenspersoon moest wel een bekende zijn voor ze en makkelijk te benaderen. Helaas waren ze er nog niet uit wie ze gingen benaderen. Maar ze beloofde, na de drukke kerstperiode, er wel weer mee aan de slag te gaan.

En daar waren twee collega’s helemaal niet blij mee. Die gaven aan dat het dan weer veel te lang ging duren. Er bleek namelijk echt iets te spelen.

In goed overleg met de groep hebben we het onderwerp van de externe vertrouwenspersoon toch maar even gelaten voor wat het is. De leidinggevenden gaven aan dat ze er dan toch wat sneller werk van gingen maken. En de groep ging na een korte pauze met koffie en kerstkrans, aan de slag met een opdracht over discriminatie en pesten.

En na een lange leerzame dag en met inzet van een geweldige trainingsacteur waren we toch allemaal toe aan een paar rustige kerstdagen.

*Vertrouwenspersonen kunnen intern en extern benoemd worden. Ze moeten goed weten aan welke regels ze zich dienen te houden. Bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedag van de eigenaar of houder van het kinderdagverblijf neem je contact op met de Onderwijsinspectie en de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie

Blog Bennita Blocq – Zo doen we het nou eenmaal
Opvoeden en wat de Nederlandse norm daarbij is, is niet voor iedereen zo duidelijk. De meeste ouders nemen vaak de gewoontes over van hun ouders en vinden de adviezen van hun moeder/vader meestal ook heel belangrijk. Maar wat als die adviezen of manieren van opvoeden niet goed (genoeg) zijn voor het kind? Lees de vorige blog van Bennita

Bennita Blocq is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens de vele therapie-momenten aan huis zag ze letsel waarbij in de verwijzing ‘gevallen, gestoten of onduidelijke oorzaak’ stond. Haar onderbuikgevoel gaf aan dat er iets niet klopte. In 2012 besloot zij, via een scholing bij de politie, om Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te worden en uiteindelijk ook trainer voor Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld. De kinderopvang is haar specialiteit: sinds 2008 geeft zij cursussen kinder-EHBO en BHV-opleidingen aan pm-ers. Haar insteek is om volwassenen handvatten te geven die nodig zijn om kinderen veilig op te laten groeien.

5 REACTIES

  1. What a thoughtful and essential training session at Bennita Blocq’s blog! Addressing the Reporting Code for Child Abuse and Domestic Violence with pedagogical staff reflects a commitment to creating a safe environment for children. The emphasis on ‘confidant and transgressive behavior’ is particularly timely given recent news events. It’s heartening to see the proactive response from the manager and daycare center owner, providing a clear channel for employees to address inappropriate behavior. Just as professionals in childcare have a dedicated support system, individuals seeking career growth can benefit from personalized guidance with resume writing services Markham for a standout professional narrative.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.