Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – Laten we scherp blijven

Het 3-jarige meisje dat onlangs overleed bij een kinderopvang in Den Bosch, blijkt te zijn gestikt door een lint dat ze om haar nek had hangen. Ze was al levenloos toen de pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf haar aantroffen. Wat is het beleid van jouw kinderdagverblijf? Meestal zien we de dingen pas weer scherp als het fout gaat.
blog-bennita-blocq-laten-we-scherp-blijven
Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Na dit soort berichten denk je misschien: dit kan bij ons niet gebeuren, wij letten echt goed op. Maar dat dachten de medewerkers van het kinderdagverblijf waar dit afschuwelijke ongeval gebeurd is zeker ook! Het was nota bene een kindje van een van de pm’ers!

Wat zijn de protocollen?

Misschien is het nu tijd om weer even alle protocollen door te nemen met je collega’s en leidinggevende. Mogen de kinderen bij jullie lintjes of kettingen om hebben? Letten de pedagogisch medewerkers ook op koordjes aan jasjes en capuchons? Weet jij wanneer je de ouders mag aanspreken? Staan dit soort afspraken duidelijk beschreven in het aannamebeleid?

Gevaar inschatten en benoemen

Welke weg ga jij bewandelen als je een ouder iets wilt zeggen, wat jij als gevaarlijk ziet, en wat als je dat moeilijk vindt? Wie heeft dan de verantwoordelijkheid en welk telefoonnummer kan je even bellen om het samen met een leidinggevende te checken of je het goed ziet? In de kinderopvang zijn veel richtlijnen en protocollen om de veiligheid van de kindjes te waarborgen. Maar om met die richtlijnen te kunnen werken vergt aandacht en tijd. Tijd voor een verdieping tijdens het werkoverleg? Meestal zien we de dingen pas weer scherp als het fout gaat! Laten we dat voor zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.