Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – Hier gebeurt het niet!

Al een paar jaar kom ik op een heel mooi kinderdagverblijf in Zuid-Holland. Je kan zien dat de eigenaar echt alles doet om de werkomgeving voor haar medewerksters en vooral voor de kindjes zo optimaal mogelijk te maken.
blog-bennita-blocq-hier-gebeurt-het-niet
Cheryl Holt / Pixabay

Als ik in de buurt zou wonen gingen mijn kinderen zeker naar dat kinderdagverblijf. Helaas heeft dit kinderdagverblijf een aantal jaar geleden een afschuwelijk ongeluk meegemaakt. Er is een kindje op hun eigen – toen nog andere – locatie aangereden door een auto en heeft dit niet overleefd. De leidsters die dit mee hebben gemaakt hebben op dat moment heel adequaat gehandeld en ook nog gereanimeerd. Wat mij weer trots maakte, want dat leer ik ze elk jaar opnieuw.

Door dit ongeluk zijn de collega’s een heel hecht team geworden en voelde ik mij ook erg verbonden met die groep. Toen de eigenares hoorde dat ik haar leidsters ook kon trainen in de Meldcode Kindermishandeling en de opleiding volgde tot trainer Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling was ze direct geïnteresseerd. Ze nodigde mij uit om een hele studiedag bij haar op het kinderdagverblijf de Meldcode uit te leggen en het onderwerp Kindermishandeling bespreekbaar te maken.

Bij de introductie op die studiedag kreeg ik van de groep leidsters direct het vertrouwen en ook direct de mededeling: ‘Maar bij ons gebeurt dit niet hoor. Wij hebben voornamelijk kinderen van hoogopgeleide ouders en wij zitten in een helle nette, lees dure, buurt.’ Ik was verrast door die opmerking en trok waarschijnlijk een wenkbrauw op van verbazing. Hopelijk is dat niet opgemerkt.

‘Er is die dag veel geluisterd, gehuild en getroost’

Tijdens de studiedag passeerden er veel voorbeelden en wat er toen gebeurde was zo karakteristiek: er kwamen namelijk toch wat barstjes in het perfecte beeld van enkele gezinssituaties. En hoe de groep ook z’n best deed om deze af te doen met: ‘Ja, maar dat weten we toch niet zeker! En dat gebeurt toch altijd wel een keer’, werden twee leidsters heel erg stil.

Ik begon deze blog met ‘deze leidsters zijn door het ongeluk heel hecht geworden’. Hierdoor was mijn verbazing op deze zeer emotionele studiedag wel iets groter dan normaal. De twee stille leidsters hadden namelijk zelf huiselijk geweld meegemaakt en een van hen leeft nog steeds in die situatie. Hier wisten hun naaste collega’s niets van af, daar is nog nooit met iemand over gesproken. Dit kinderdagverblijf zat op een perfecte locatie, de leidsters waren hoogopgeleid en na dat ongeluk was alles weer perfect. De schaamte om dit te verstoren bleek enorm groot.

Er is die dag veel geluisterd, gehuild en getroost. Ze sloten af met het voornemen om met twee paar ouders een gesprek te gaan voeren over het op de scholingsdag toch ontstane onderbuikgevoel. En we zijn met elkaar, het was ruim voor het corona-tijdsperk, in hun chique buurt een hapje gaan eten.

Bennita Blocq is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens de vele therapie-momenten aan huis zag ze letsel waarbij in de verwijzing ‘gevallen, gestoten of onduidelijke oorzaak’ stond. Haar onderbuikgevoel gaf aan dat er iets niet klopte. In 2012 besloot zij, via een scholing bij de politie, om Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te worden en uiteindelijk ook trainer voor Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld. De kinderopvang is haar specialiteit: sinds 2008 geeft zij cursussen kinder-EHBO en BHV-opleidingen aan pm-ers. Haar insteek is om volwassenen handvatten te geven die nodig zijn om kinderen veilig op te laten groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.