Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Alie de Hek – Samen koken met kinderen

We hebben zes weken lang het thema 'eet smakelijk' op de kinderopvang gehad. Uk en Puk heeft wel leuke activiteiten als voorbeeld en we hebben er ook wel een paar van gedaan maar we gingen voor verdieping. Echt koken. Het was wel een beetje een puzzel wat dan te maken. Je wilt de kinderen zoveel mogelijk zelf aan het werk zetten en het zo veilig mogelijk te doen.
Alie de Hek

Het kwam uit op zoveel mogelijk snijwerk van niet al te harde producten. In de eerste week was het best een beetje knoeien. Een mes, ook al is het een boterham-mes met kartels, is iets wat peuters niet vaak in handen hebben.

Oefenen dus! Aan het eind van week zes was iedereen volleerd. En wat hebben we een lekkere dingen gemaakt! Huzarensalade, pastasalade, appeltaart en heel veel soepjes. We hadden broccolisoep, bloemkoolsoep, tomatensoep en zelfs snert.

Heel veel nieuwe woorden geleerd. Bloem en boter is een roux. Dat vind ik dan weer leuk. Net als een vierkant, een driehoek en een parallellogram.

“Mijn papa komt na het soepje”

Grappig was dat ik in het begin tegen een moeder zei dat ik het zo leuk vond dat haar zoon zo dol op soep was. “Gek op soep? Dat krijg ik er thuis echt niet in!” Aan het eind van het thema vertelde ze dat hij nu thuis af en toe vroeg of hij soep mocht.

Het thema is nu afgelopen. Vandaag hadden we een paar kinderen die weer even bevestiging willen dat ze gehaald worden. “Mijn mama komt na het broodje.” “Mijn papa komt na het koekje.” Remus wist het zeker. “Mijn papa komt na het soepje.”

Een kind speelt met de kassa: ‘Ik heb geen twee muntjes, ik heb geen twee muntjes, ik heb geen twee muntjes.’ Het was niet eens echt aan mij gericht maar op een gegeven moment dringt het mantra toch mijn hoofd in. Vooral dat huilerige toontje. Lees de vorige blog van Alie

aliedehek
Mijn naam is Alie de Hek, ik werk sinds 1991 als pedagogisch medewerker op Terschelling. Zo’n 15 jaar lang heb ik deels ook als assistent-leidinggevende gewerkt. Ongeveer 4 jaar terug heb ik mijn leidinggevende taken uit handen gegeven en sta nu 36 uur op de groep. Een beslissing waar ik geen spijt van heb, de kinderen zijn toch mijn eerste passie. Ik geniet van creatief bezig zijn, boekjes lezen, zingen, dansen en natuurlijk af en toe een ‘goed gesprek’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.