Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Alicia Kooijman – Online reviews

We kennen ze vast wel: beoordelingen van mensen die hun ervaring met een product of dienst online delen. Deze 'online reviews' zijn belangrijker dan ooit. We gebruiken ze al veel in ons privéleven, bijvoorbeeld bij de aanschaf van huishoudelijke producten, de keuze voor een restaurant of vakantie. Ook voor kinderopvang zijn de online reviews een kans om te laten zien wat je in huis hebt.
Blog Alicia Kooijman - Online reviews
Foto: Alicia Kooijman

Online reviews op je eigen website

In de voorgaande blogs hebben we het vaak aangehaald: ouders, jouw (potentiële) klanten, zijn (ook) online te vinden. Het is daarom belangrijk dat je er als kinderopvangorganisatie voor zorgt dat de website (vaak de eerste kennismaking) de gewenste uitstraling heeft. Alle informatie moet juist en compleet zijn. Online reviews kunnen een goede toevoeging zijn voor de website. Met de nadruk op ‘kunnen’. Want reviews moeten geloofwaardig zijn, pas dan hebben ze een meerwaarde om de kwaliteit te onderstrepen.

Reviews worden in veel gevallen zelf op websites geplaatst. Dat is een fout die meerdere organisaties maken. Consumenten, en dus ook ouders, prikken daar in de meeste gevallen doorheen. Het is belangrijk dat de meningen echt zijn en dat dat duidelijk te zien is. Daarbij heb je zelf niets aan ‘nep’ reviews, deze helpen je organisatie niet vooruit. Plaats een foto, naam, een bron en/of datum bij het verhaal. En zorg bijvoorbeeld dat er gereageerd kan worden door andere ouders. Pas als je écht weet wat er speelt, kun je daarop anticiperen. Zowel op positieve als negatieve reacties.


‘Eerlijkheid en openheid zijn zeker voor kinderopvang belangrijke begrippen waarmee je je via online reviews kunt laten zien.’

Verstop reviews niet achter ingewikkelde tabjes op je website. Reviews mag je laten zien en je mag er trots op zijn. Daarmee kun je erg goed de aandacht van de bezoeker trekken en vasthouden, waardoor hij of zij wellicht meer van jouw organisatie wil weten. Eerlijkheid en openheid zijn zeker voor de kinderopvang twee belangrijke begrippen waarmee je je via online reviews kunt laten zien.

Beoordelingsplatform

Probeer verder te kijken dan alleen je eigen website. Een voorbeeld van een bekend beoordelingsplatform voor de kinderopvang is: VergelijkDeKinderopvang. Ga na wat voor jouw omgeving of voor de kinderopvang branche de standaard is en hoe groot de invloed van dit platform is voor jouw doelgroep. Want ook hierbij is niet gezegd dat het voor iedere kinderopvangorganisatie even goed werkt. Ga na waarmee jij als kinderopvangorganisatie meer geloofwaardigheid, openheid en kwaliteit kunt genereren zodat je nieuwe potentiële klanten aan je kunt binden zodra de markt weer aantrekt. Durf vooruit te denken en haal je voordeel uit de online reviews van (potentiële) klanten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.