Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – Aandachtsfunctionaristraining

De 3-daagse Aandachtsfunctionaristraining in Amsterdam startte met een kleine groep deelnemers. Wel een uitdagend groepje hoor. Er zaten niet alleen managers van kinderopvangorganisaties bij, maar ook mensen uit het onderwijs, van diverse basisscholen, uit de jeugdzorg en de culturele sector. Ze keken elkaar aan met een blik van: “Wat hebben wij nu gemeen met elkaar en wat kan ik van deze cursisten leren?”
blog-bennita-blocq-aandachtsfunctionaris-training
Afbeelding van Rashed Khan via Pixabay

Uiteindelijk bleken ze elkaar goed aan te vullen en ontstond er een fijne amicale sfeer. Precies dat wat je nodig hebt om goed te kunnen leren.

Op de tweede dag van de Aandachtsfunctionaris-training was de opdracht aan de cursisten om een elevator pitch te geven, wat altijd spannend is en die bij sommigen ook wat weerstand oplevert, met opmerkingen als: “Daar ben ik niet goed in” en “Ik sta liever niet in de belangstelling, zeker niet voor een groep”.

Degene die die het hardste riep dat ze het niet kon, verbaasde ons het meest met een geweldige pitch! Ze stond te trillen als een rietje en had alles wat ze wilde lezen op haar telefoon staan. Zodra ze voor de groep stond, ging het los. Ze vergat de telefoon en sprak zo mooi uit haar hart!
Over dat ze thuis een kind heeft waaraan ze ging uitleggen wat ze aan het leren was, en hoe haar kindje daarop allemaal vragen ging stellen over die mensen die ander kinderen niet lief genoeg behandelde. Het bracht ons allemaal direct in de realiteit terug. Dit is waar het om gaat.

‘Daar waar het om gaat, Een kind dat in de klem zit helpen, dat moet je kunnen ‘aanvoelen’’

Je krijgt op de Aandachtsfunctionaris-training veel theorie, regels en wetgeving over wat je wanneer moet doen. Maar daar waar het om gaat, namelijk een kind dat in de klem zit helpen, dat moet je kunnen ‘aanvoelen’. Je kan een onderbuikgevoel niet aanleren. Daar moet je voor openstaan en kunnen herkennen, zonder je eigen remmingen en eventuele eigen bagage.

De emotie die je voelt als je ziet of hoort dat het niet goed gaat met zo’n kind en dat je alles in beweging wilt brengen, met de juiste handelingen en heel adequaat het kind wilt helpen en ook hun verzorgers/ouders hulp wilt aanbieden; dat is wat emoties ook doen.

En dat kan met de juiste kennis, maar ook zeker met een Aandachtsfunctionaris die voelt waar hij/zij mee bezig is en dat gevoel ook kan overbrengen aan collega’s. Nou, dat was dus goed gelukt bij de vrouw uit het bovengenoemde voorbeeld. We voelden allemaal wat ze wilde overbrengen aan haar collega’s en dan lukt het ook om je collega’s in beweging te brengen om volgens de Meldcode te gaan handelen.

De cursisten zijn na de afronding van deze Aandachtsfunctionaris-training een WhatsApp-groep gestart om in contact te blijven, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen en vragen kunnen stellen! Top toch!

Tijdens een training aan kinderopvangmedewerkers over de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, vertelt een mannelijke pm’er over een trauma uit zijn verleden. Het verhaal is schokkend, maar Bennita Blocq wil hiermee aandacht vragen voor leed achter de voordeur. Hoe kun je als pm’er ingrijpen? Lees de vorige blog van Bennita
Bennita Blocq is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens de vele therapie-momenten aan huis zag ze letsel waarbij in de verwijzing ‘gevallen, gestoten of onduidelijke oorzaak’ stond. Haar onderbuikgevoel gaf aan dat er iets niet klopte. In 2012 besloot zij, via een scholing bij de politie, om Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te worden en uiteindelijk ook trainer voor Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld. De kinderopvang is haar specialiteit: sinds 2008 geeft zij cursussen kinder-EHBO en BHV-opleidingen aan pm-ers. Haar insteek is om volwassenen handvatten te geven die nodig zijn om kinderen veilig op te laten groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.