Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BKK-bestuur wil positie wetenschap versterken

Marianne Velsink
Het BKK-bestuur wil de positie van wetenschappers binnen de organisatie versterken. Onlangs traden wetenschappers uit de adviesraad vanwege een conflict, maar twee van hen keerden weer terug. Het BKK-bestuur stelt voor om in de toekomst met twee aparte adviesraden te gaan werken: één die bestaat uit wetenschappers en de ander die bestaat uit vertegenwoordigers uit de kinderopvangbranche.
BKK-bestuur wil positie wetenschap versterken
Foto: ANP

Emeritus hoogleraar Louis Tavecchio en hoogleraar Ron Oostdam zijn terug bij de Adviescommissie Trainingen van BKK. Zo kunnen zij toch nog beoordelen of de vijf ontwikkelde trainingen voor het verbeteren van de taal- en interactievaardigheden goed genoeg zijn voor de subsidieregeling die hiervoor beschikbaar is. Uit onvrede stapten de hoogleraren eerder dit jaar op bij BKK. Zij konden zich niet vinden in de selectieprocedure. Zij vonden het niet redelijk dat geld bij de uitverkiezing van een enkele training een grotere rol speelde dan de inhoud.

Effectief bewezen trainingen

Uit een gezamenlijke verklaring van het BKK-bestuur en hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink blijkt dat laatstgenoemde niet terugkeert in de huidige adviesraad van BKK. Fukkink zit nog wel in de BKK-commissie Visie op Kwaliteit en blijft als hoogleraar aandacht vragen voor het belang van effectief bewezen trainingen voor het werkveld. BKK en Fukkink hopen in de toekomst samen te kunnen werken om de pedagogische kwaliteit in de kinderopvangbranche te vergroten.

Eind 2014 komt er subsidie beschikbaar waarmee kinderopvangorganisaties (ook gastouderbureaus) de taal- en interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers kunnen (laten) trainen. Lees meer

Subsidiegeld taal- en interactietrainingen

Het BKK-bestuur, waar na het vertrek van de vakbonden alleen Gjalt Jellesma van BOinK en Lex Staal van de Brancheorganisatie in zitten, bedankt Fukkink voor zijn bijdrage en zegt heel verheugd te zijn dat Oostdam en Tavecchio hebben besloten zich weer aan te sluiten bij de beoordeling van de taal- en interactietrainingen die zijn ontwikkeld. Het is nog maar de vraag of alle vijf de trainingen straks in aanmerking komen voor subsidiegeld. Dat wordt later dit najaar bekend en daarna kunnen pedagogisch medewerkers en gastouders een beroep doen op het subsidiegeld.

Twee adviesraden

Om wetenschappelijk inzicht voldoende te borgen binnen BKK, stelt het bestuur voor om de huidige adviesraad in tweeën splitsen. Wetenschappers worden dan ondergebracht in een aparte adviesraad zodat hun positie sterker en vooral blijvend is. De andere adviesraad bestaat uit vertegenwoordigers uit de kinderopvang. Mocht er toch één adviesraad blijven, dan zullen er in ieder geval twee wetenschappers bij worden gevraagd.

Aanvullingen bestuur

Eerst moet de huidige adviesraad, waar wetenschappers en branchevertegenwoordigers bij elkaar zitten, hun advies uitbrengen over het voorstel voor twee adviesraden. Een wetenschappelijke bijdrage in het bestuur ligt niet voor de hand, omdat wetenschappers ook regelmatig in opdracht van BKK werkzaamheden verrichten. Het BKK-bestuur is wel hard op zoek naar branchevertegenwoordigers. De vakbonden trokken zich uit het bestuur terug omdat zij zich onvoldoende gehoord voelden. Wie de werknemers nu moet gaan vertegenwoordigen in het BKK-bestuur is nog onduidelijk.

Algemeen Overleg

De verwachting is dat minister Asscher van Sociale Zaken woensdag 1 oktober tijdens deel twee van het Algemeen Overleg kinderopvang nog wel iets gaat zeggen over Bureau Kwaliteit Kinderopvang. Kamerleden maakten zich zorgen over de ontstane onrust bij BKK en stelden onder andere vragen over de gevolgde procedure bij de selectie van de vijf trainingen.

Lees hier het persbericht >>

1 REACTIE

  1. Is die gezamenlijke verklaring van Fukkink en het BKK ergens in te zien? Het lijkt me van cruciaal belang om te vermelden wát de precieze redenen zijn van Fukkink om voet bij stuk te houden en niet terug te willen keren naar de adviesraad van BKK. Opmerkelijk dat hier niet op in wordt gegaan in dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.