Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisaties reageren: ‘Voor iedereen een zwarte dag’

Redactie Kinderopvang
De Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang hebben gereageerd op het tragische ongeluk met een bakfiets in Oss, waarbij vier kinderen zijn omgekomen. Zij spreken van een 'verschrikkelijk noodlottig ongeval' en zijn 'geschokt door het drama in Oss'.

Hieronder de reactie van de Brancheorganisatie Kinderopvang:

”Het tragische ongeval vanochtend op een bewaakte spoorovergang in Oss, waarbij vier kinderen zijn overleden, roept verslagenheid op in heel Nederland. ‘Een verschrikkelijk noodlottig ongeval’, zo noemt de Brancheorganisatie Kinderopvang de dodelijke aanrijding met een elektrische bakfiets. ‘Zo’n tragisch ongeval is voor iedereen een zwarte dag.’

De brancheorganisatie heeft richting diverse media zijn medeleven uitgesproken richting ouders, familie, kinderen en begeleiders. Aandacht voor de direct betrokkenen bij deze onwerkelijke gebeurtenis komt nu op de eerste plaats. Daarnaast zijn door pers en leden al diverse vragen gesteld over de oorzaak en te nemen maatregelen naar aanleiding van deze gebeurtenis.

Vanuit de brancheorganisatie is aangegeven dat ook wij eerst de uitkomsten van het technisch onderzoek van de politie Oost-Brabant moeten afwachten. Wellicht was er sprake van een mankement. Vandaag is er een persconferentie via de NOS, waarin de politie wellicht nadere mededelingen zal doen. Pas als er helderheid is over de oorzaak, is te bepalen of en hoe opvangorganisaties hun vervoersbeleid hierop moeten aanpassen.

Een elektrische bakfiets is een door de RDW wettelijk toegestaan vervoersmiddel, ook voor vervoer van kinderen van en naar opvanglocaties. Het gebruik ervan is – als het goed is – opgenomen in het vervoersprotocol van elke individuele opvangorganisatie. Hierin staan dan regels voor gebruik, veiligheid, verantwoordelijkheden, training, routes en het houden aan verkeersvoorschriften. Helaas biedt geen enkel protocol en de verkeersregels bescherming tegen een tragisch ongeluk als deze.

Via diverse opvanglocaties zijn signalen binnengekomen dat ouders zich zorgen maken over het vervoer van hun kinderen van en naar locaties. Enkele brancheleden geven aan dat zij overwegen om hun elektrische bakfiets tijdelijk niet te gebruiken, totdat er duidelijkheid is over de oorzaak van dit ongeval. Het is aan elke opvangorganisatie om dit zelf te bepalen en om te zorgen voor goed onderhoud van elk vervoermiddel.

Advies vanuit de brancheorganisatie is om te anticiperen op zorgen van ouders, om de eigen vervoersprotocollen na te lopen en deze extra onder de aandacht te brengen bij medewerkers.”

Ook de BMK kwam met een schriftelijke reactie:

”De BMK is geschokt door het drama dat vanochtend plaatsvond in Oss. Vier kinderen op weg naar school onder begeleiding van een pedagogisch medewerker, waren slachtoffer van een afschuwelijk ongeluk, een vijfde kind en de pedagogisch medewerker zijn zwaargewond. Wij leven mee met de ouders, familie, medewerkers, kinderen en andere betrokkenen en wensen hen veel sterkte met dit enorme verlies.

Op dit moment is nog niets bekend over de oorzaak van het ongeluk. Een stint, een elektrisch aangedreven bakfiets werd op een bewaakte spoorwegovergang gegrepen door een passerende trein. We wachten de uitkomsten van het technisch onderzoek van de politie af.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.