In de concept-regeling koppelt het ministerie een voorwaarde aan het krijgen van de schadevergoeding: kinderopvangorganisaties die de vergoeding willen ontvangen, worden verplicht mee te werken aan een eventuele rechtszaak tegen de fabrikant van de Stint.
‘Squid Game’
‘Om te krijgen waar je recht op hebt, moet je een ander opofferen. Alsof we in een Nederlandse remake van de Netflix-serie Squid Game zijn beland waarbij rare spelletjes worden gespeeld en mensen tegen elkaar worden opgezet. Alleen maar omdat het ministerie zijn eigen fouten niet wil erkennen. Het is heel simpel: regel de schadevergoeding op een manier zodat we niet opnieuw eindigen in een slechte film!’, zegt Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang hierover.
Schadevergoeding betalen
Na het afschuwelijke drama met de Stint in Oss besloot de minister van Infrastructuur & Waterstaat om alle Stint-voertuigen van de weg te halen. Echter bleek dat het ministerie zelf fouten had gemaakt in de toelatingsprocedure van de Stint. De rechtbank in Groningen droeg de minister op een schadevergoeding te betalen aan de gebruikers van de Stint. De minister ging hiertegen in hoger beroep en ook de Raad van State gaf de minister ongelijk en oordeelde dat er een vergoeding moest komen.
Oproep: maak gebruik van de internetconsultatie
De BK en BMK roepen nu op om de internetconsultatie in te vullen als je het hier ook niet mee eens bent. Op de site van de BK tref je een voorbeeld aan dat je alleen maar in hoeft te vullen (aan het begin en eind van het document!) en dan kunt indienen.
Je internetconsultatie indienen kan hier >>
De internetconsultatie staat open tot en met 21 augustus 2023. Je kan reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Na 21 augustus worden de reacties beoordeeld en kan de regeling definitief worden vastgesteld.
Bronnen: BK, BMK