Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK en BMK roepen op: reageer op internetconsultatie Stint met dit voorbeeldformulier

Onlangs schreven we over de conceptregeling voor de schadevergoeding voor de Stints. Kinderopvangorganisaties kunnen een schadevergoeding krijgen voor de afgedankte Stints, maar moeten akkoord gaan met het (eventueel) verhalen van de kosten van de schadeclaims op een derde partij. BK en BMK zijn fel tegen en roepen op om te reageren op de internetconsultatie. Ze hebben een voorbeeld beschikbaar gesteld dat je in kunt vullen.
typen laptop
Beeld: AdobeStock

In de concept-regeling koppelt het ministerie een voorwaarde aan het krijgen van de schadevergoeding: kinderopvangorganisaties die de vergoeding willen ontvangen, worden verplicht mee te werken aan een eventuele rechtszaak tegen de fabrikant van de Stint.

‘Squid Game’

‘Om te krijgen waar je recht op hebt, moet je een ander opofferen. Alsof we in een Nederlandse remake van de Netflix-serie Squid Game zijn beland waarbij rare spelletjes worden gespeeld en mensen tegen elkaar worden opgezet. Alleen maar omdat het ministerie zijn eigen fouten niet wil erkennen. Het is heel simpel: regel de schadevergoeding op een manier zodat we niet opnieuw eindigen in een slechte film!’, zegt Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang hierover.

Schadevergoeding betalen

Na het afschuwelijke drama met de Stint in Oss besloot de minister van Infrastructuur & Waterstaat om alle Stint-voertuigen van de weg te halen. Echter bleek dat het ministerie zelf fouten had gemaakt in de toelatingsprocedure van de Stint. De rechtbank in Groningen droeg de minister op een schadevergoeding te betalen aan de gebruikers van de Stint. De minister ging hiertegen in hoger beroep en ook de Raad van State gaf de minister ongelijk en oordeelde dat er een vergoeding moest komen.

Oproep: maak gebruik van de internetconsultatie

De BK en BMK roepen nu op om de internetconsultatie in te vullen als je het hier ook niet mee eens bent. Op de site van de BK tref je een voorbeeld aan dat je alleen maar in hoeft te vullen (aan het begin en eind van het document!) en dan kunt indienen.

Je internetconsultatie indienen kan hier >>

De internetconsultatie staat open tot en met 21 augustus 2023. Je kan reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Na 21 augustus worden de reacties beoordeeld en kan de regeling definitief worden vastgesteld.

Bronnen: BK, BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.