Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijscholing gob-medewerkers bekend gemaakt

bijscholing

Het Overlegorgaan Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) heeft acht opleiders aangewezen die erkende bijscholing mogen verzorgen voor bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus. Vanaf 1 januari 2012 moeten medewerkers van gastouderbureaus pedagogisch competent en geschoold zijn op minimaal PW-3 niveau.

Haast
Het duurde lang voor bekend werd welke opleiders erkende bijscholing mochten verzorgen voor bemiddelingsmedewerkers. Een aantal medewerkers heeft de erkenning niet afgewacht en is alvast een pedagogische deeltijd opleiding gaan volgen. Die haast is enigszins te verklaren omdat uiterlijk 31 december 2012 de studietrajecten afgerond moeten zijn en alle bemiddelingsmedewerkers aan de eisen uit de cao Kinderopvang moeten voldoen.

Minimale bezetting
Kennisnetwerk Gastouderopvang is één van de acht opleiders die erkende bijscholing mag gaan aanbieden. Cynthia van Mulekom van Kennisnetwerk Gastouderopvang: ‘Maar de tijd is beperkt. De cursussen nemen tussen de 4 en 12 weken tijd in beslag. Sommige aanbieders willen een minimale bezetting en bieden de bijscholing onder voorbehoud aan. Met de zomerperiode ertussen waarin bijvoorbeeld de ROC’s gesloten zijn, wordt het passen en meten voor medewerkers om voor 31 december aan de eisen te voldoen.’

Erkende opleiders
De erkenning is gegaan naar bijscholingscursussen van het Alfa college, Het Onderwijsinstituut, ISBW, NCOI, ROC van Amsterdam, ROC van Eindhoven, Vyvoj en Kennisnetwerk Gastouderopvang. De meeste bemiddelingsmedewerkers zijn al pedagogisch geschoold. Van Mulekom schat dat ongeveer 200 bemiddelingsmedewerkers nog aan de kwaliteitseis moeten voldoen voor 1 januari 2013, maar bijscholing van alle bemiddelingsmedewerkers bij 1 van de 8 erkende opleiders zou een goede bijdrage zijn aan de professionalisering van de branche vindt zij.

Lees meer over de aanbieders en de regelgeving op kngo.nl

Bron: Kennisnetwerk Gastouderopvang
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.